Mexico City med omnejd

Denna världens största huvudstad med snart 21 miljoner invånare kan tyckas för stor, för kaotisk och för bullrig med en aldrig sinande trafik. Sant, men också en magnifik stad med oerhört mycket historia och storslagna kulturskatter.

Arkeologi i Mexico är en del av vardagen. Mitt i Mexico City ligger t ex en pyramid vid tunnelbanestationen Pina Suarez och det stora Aztektemplet som relativt nyligen grävts ut, ligger mitt i stan.

Vid centralplatsen, Zócala, ett av världens största torg, hittar vi kontinentens äldsta katedral som nu börjar luta betänkligt. Mexico City är nämligen byggd på sjöbotten över aztekernas gamla huvudstad och så gott som alla byggnader är pålade. På Zócala finns också Nationalpalatset med Diego Riveras fantastiska muralmålningar som berättar om Mexicos förflutna och kultur.

Missa inte heller ett besök på det fantastiska Antropologiska museet. I kvällningen rekommenderas en tur upp till Plaza Garibaldi där ”mariachi-orkestrarna” tävlas med varandra. Vandra runt i restaurangernas, barernas och affärernas ”zona rosa” – en oas mitt i storstaden.

Låt söndagsutflykten gå till de flytande trädgårdarna i Xochimilcho och en tur tillbaka i tiden till Teotihuacan med sina Sol- och Månpyramider.

Norr om Mexico City finner man bland annat pyramiderna i Tula och Teotihuacán samt Museo Nacional del Virreinato, en skattkammare från kolonialtiden.

I öster, bortom vulkanerna Popocatépetl och Iztaccíhuatl, ligger den strålande kolonialstaden Puebla, en utmärkt utgångspunkt för besök i det isolerade Cantona och Cacaxtela med forntida muralmålningar.

Regionens västar del bjuder på svala skogar och sjöar i underbar natur, medan söder lockar med varmt och vackert väder. Här ligger det livliga Cuernavaca och det vackra Taxco, berömt för sina silversmeder och kyrkan i churriguerastil.

FÅ EN OFFERT

ETT SPÄNNANDE FÖRSLAG HELT UTAN FÖRPLIKTELSER