Yucatánhalvön

Mexiko är solens och värmens land. Du som vill smita från Sveriges bistra vinter ett par veckor, bör överväga att resa hit. Yucatánhalvön med Playa Del Carmen och Cancún i spetsen räknas som ett av Karibiens främsta resmål. Väldigt få platser kan stoltsera med så många och kritvita sandstränder, ett sådant azurblått och kristallklart vatten och en aldrig sinande sol.

En mångfaldig och vild natur står i stark kontrast till Cancúns glamourösa hotell och hektiska nöjesliv. Charmiga fiskebyar finns längs hela kusten ned till Belize och ute på havet lockar snorkling, dykning och fiske i världsklass. De vackra korallreven tillhör världens näst längsta barriärrev och här har jag personligen upplevt den mest fantastiska dykning.

Yucatánhalvön var också Mayaimperiets rike och här finns några av kontinentens finaste arkeologiska utgrävningar; t e x de mäktiga pyramiderna i Chichen Itza och Uxmal.

Chichen Itza, denna enorma Mayastad blev erövrad av Toltekerna på 900-talet. Här finns b l a krigarens och jaguarens tempel där unga flickor blev offrade åt krigsguden Chac Mool.

Uxmal är en av mayakulturens kanske mest betydelsefulla städer. Guvernörspalatset med dess unika relieffasad är ett bevis på Mayans högtstående kunskaper i geometri och trollkarlens pyramid och prästinnornas tempel är andra berömda byggnader. Missa inte det fantastiska ljus- och ljudskådespelet när mörkret fallit på.

Cirka 2 ½ timmars bilfärd söder om Cancun ligger Tulum. Detta är ingen vanlig mayastad. Tulum var ett kultsamhälle som endast användes vid religiösa festligheter. Ruinerna ligger dramatiskt på en klippa vid det Karibiska havets blå vatten. I de tidigare spanska kolonialstäderna Merida och Campeche kan man avnjuta vacker spansk kolonialarkitektur och ett livligt folkmyller med dramatisk historia.

FÅ EN OFFERT

ETT SPÄNNANDE FÖRSLAG HELT UTAN FÖRPLIKTELSER