Zermatt, Schweiz

Zermatt
Vi tog direktflyg från Göteborg till Zurich, väldigt smidigt. Man får checka in sina skidor samt ett bagage gratis med Swiss och själva flighten tar 2 timmar. Väl på flygplatsen väntar tåget som tar oss hela vägen till Zermatt med ett byte i Visp. Tågresan tar drygt 3 timmar. Tåget stannar mitt i centrala Zermatt där man enkelt ringer sitt hotell som kommer och hämtar med en liten elbil. Zermatt har alltid varit bilfritt, bilen lämnar man i Täsch, byn bredvid. Istället tar man sig fram till fots, med cykel eller med eltaxi. Miljötänket är viktigt; förutom detta så finns inga plastpåsar i mataffärerna, mycket ekologiska livsmedel som är lokalt odlade och med tåg kan man ta sig till minsta lilla by. Bilen är helt enkelt överflödig.

Zermatt är en förtjusande by omringad av snöklädda berg och med Matterhorn (4 478 meter) som ständigt närvarande landmärke. Byns byggnader är traditionella, det finns inga höghus eller stora hotellkedjor. Många av hotellen är familjeägda sedan generationer och det finns hotell i alla prisklasser, även vandrarhem. Bergen är viktiga, hit kommer man sommar som vinter. Mitt i byn ligger kyrkan och på kyrkogården ligger över 500 bergsklättrare begravda, alptraditionen är lång. Edward Whymper var den första som besteg Matterhorn 1865. Det är lätt att bli förälskad i Zermatt!

Överallt i byn finns eldrivna små bussar som tar dig till de olika skidområdena. Snabbaste sättet att ta sig upp till liftsystemet är med tunnelbanan till Sunnegga. Därifrån kan man välja att sig vidare med lift till Rothorns topp eller ta sig vidare till de andra liftsystemen. Det finns också tåg från byn, som bjuder på en spektakulär färd genom bergen till Gornegrats pister. Det tar cirka en halvtimme och är Europas högst belägna tågsträcka. Förutom detta finns den lyxiga gondolan Matterhorn Express som tar dig till Matterhorn Glacier Paradise. Vill man sedan fortsätta till Cervina och Valtournenche, gör man det enkelt härifrån.

Skidområdet är enormt, bara i Zermatt finns tre toppar; Matterhorn Glacier Paradise (3 883 m), Gornergrat (3 089 m) och Rothorn (3 103 m). Med liftkortet har du även tillgång till Cervinia och Valtournenche på den italienska sidan. Totalt ingår 360 kilometer pist i liftkortet. Här finns skidåkning för alla, nybörjare som erfarna. För er som gillar offpist finns stora områden med gula pister som är helt opreparerade, lättillgängliga och säkra områden. Med bergsguide tar du dig ännu längre ut på orörda områden. Eller varför inte följa med på heliskiing?

Vyn över Matterhorn är fantastisk och svår att se sig mätt på, kameran åker upp titt som tätt. Zermatt vann en plats i våra hjärtan, hit kommer vi absolut tillbaka..