En långhelg i Andermatt

Det är lätt att ta sig till Andermatt. Efter knappt 5 timmars resa checkar vi in på hotellet Radisson Blu Hotel Reussen. Två timmar med Swiss från Göteborg till Zürich, därefter ett smidigt byte till tåget.

Låt mig börja berätta lite om Andermatt.

Andermatt var under lång tid utbildningsort för schweiziska armén men har nu avvecklat sin verksamhet. 2015 genomgick orten stora förändringar då den egyptiska miljardären Samih Sawiris investerade stora summor här i Andermatt. Han byggde ett enormt hotell och lägenhetskomplex samt ett liftsystem – och hela byn fick ett lyft, både som skidort och som turistdestination.

Andermatt är känt för att vara ett riktigt snöhål. Förklaringen är de tre bergspassen som omger orten; St. Gotthardpass, Oberalppass och Furkapass. Detta gör att Andermatt är ett av Europas snösäkraste områden.

Äntligen är vi här, redo att möta vår bergsguide Renee. Vi tog gondolen upp till Gütsch, den soliga sidan av berget. Fortsatte sedan genom hela skidsystemet till Sedrun. Breda, sköna backar, inte för branta, inte för platta, perfekta för carving. Mitt i backarna finns fäbodar som används för djuren sommartid och många mysiga restauranger. Plötsligt ser vi fyra vindkraftverk och vår guide berättar att de är världens högst belägna. Dessa förser hela skidsystemet SkiArena, Andermatt och stora delar av dalen med el.

Världens högst belägna vindkraftverk

Andermatt har kommit långt fram i hållbarhetstänk. Mycket av maten är närproducerad och man sparar bl a snö, så kallad ”snow farming”, för att ha en bas till kommande säsong. Då behövs ju inte snökanoner i lika stor utsträckning! Hela Schweiz är ett föregångsland när det gäller miljötänk. Det gillar vi! 🙂

Efter lunch vågade vi oss upp på Gemsstock, skidområdets högsta topp. I över 50 år har gondolen servat friåkare från hela världen att nå toppen och de enorma åkytorna. Offpist åker du säkrast med en erfaren mountainguide och för att komma åt de bästa åken.

En perfekt dag avslutade vi med afterski på Die Alte Apothek.

Dag två hoppar vi på tåget till Disentis. Säsongen 2020/2021 sammanlänkades orterna Sedrun och Disentis med Andermatt, till ett gigantiskt skidområde. Liftkortet gäller för hela systemet inklusive tåget mellan orterna. Tågresan tar en timme och är oerhört vacker. Att sitta på tåget när det klättrar uppför bergen är en upplevelse i sig. Det är svårt att låta bli att filma och fota!

Ryktet om att Disentis är en gömd pärla, stämmer verkligen. Här har skitouring fantaster så gott som obegränsade möjligheter till orörd friåkning av högsta klass. Omgivna av spektakulära bergstoppar får vi säsongens bästa åk här och pisterna nästan för oss själva! Årets lyckligaste skiddag!

Disentis med sköna offpiståk överallt

Efter att ha skidat tillbaka hela vägen till Andermatt var vi väl värda en god pizza och ett par Weissbier på Spycher.

Med värkande ben och mycket inspiration tar vi farväl av Andermatt!