Magiska Mürren

Äntligen ska vi få upptäcka den mytomspunna alpbyn Mürren. En lördag i mitten av mars flyger vi därför till Zürich och därifrån vidare med tåg.

Byn Mürren ligger på en bergshylla 800 meter över ett svindlande högt stup. Trots det tar man sig lätt hit med tåg och kabinbana. Det går nästan inte att beskriva känslan när vi stiger av kabinbanan. Så magiskt att det kan få vem som helst att tappa andan. Är detta på riktigt? En egen liten värld?

På andra sidan dalgången, som en kuliss, reser sig bergstopparna Eiger, Mönch och Jungfrau, svindlande 4 000 meter höga. Det första vi gör när vi checkat in på hotel Alpenruh är att ta ett glas vin på balkongen. Utsikten härifrån är verkligen spektakulär. Vi ser ända till Wengen med sin berömda störtloppsbacke Lauberhornrennen.

Plötsligt hör vi ett enormt dån och håller på att sätta vinet i halsen. Från första parkett är vi åskådare till naturens eget skådespeleri. En mäktig lavin rasar från det branta Jungfraumassivet mittemot. Så liten och ödmjuk man känner sig.

Nästa morgon tar vi kabinbanan upp till toppstationen på det nästan 3 000 meter höga berget Schilthorn. Nu ska vi åka skidor! Från toppen finns framför allt svarta nedfarter men också de bästa offpiståken. Vi fick lära oss att aldrig ge sig ut offpist utan guide då många spår som först ser inbjudande ut kan avslutas med alltför höga klippor.

Mürren blev välkänt 1969 då James Bond filmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst” spelades in här. I den sakta roterande restaurangen Piz Gloria njuter vi av ”James Bond-frukost” med gravad lax och champagne och på köpet får vi en storslagen utsikt över Schweiz mest imponerande alptoppar. Det anslutande James Bond museet är gratis och faktiskt lite roligt att besöka.

Här var vi också med om vårt livs skräckupplevelse; ”the Thrill Walk”. En hisnande gångväg på en smal stålkonstruktion 2 677 meter över havet… Delar av denna 200 meter långa ”promenad” runt berget går man på glasgolv, vi höll på att få fullständig panik. Vi överlevde iallafall Thrill Walk och ägnade resten av dagen att upptäcka resten av skidsystemet med alla röda och blå backar.

Byn Mürren är något utöver det vanliga med sitt fantastiska läge, små bruna trähus och gulliga uteserveringar. En lugn, mysig och otroligt charmig alpby.

Mysigt om kvällen

Förutom skidåkning hann vi också med att prova på kälkåkning. Vi åkte på natursnö och i en bana som enbart byggts för kälkåkning. Hur kul som helst, rekommenderas!

Lycklig

Trötta men mycket nöjda med våra dagar i Mürren tar vi kabinbanan ner till Stechelberg och börjar vår resa tillbaka hem.