Telluride, Colorado

Vail, Beaver Creek, Cooper Mountain, Steamboat Springs, Aspen Crested Butte, Silverton, Telluride…

Där ligger de klassiska orterna på ett pärlband. Frågan är bara i vilken ände du ska börja.

Vi valde en roadtrip. Vårt första mål var Telluride i sydvästra Colorado. Vi landade i Denver efter bara en mellanlandning i Europa.

Efter en natts sömn på ett flygplatshotell i Denver började vi en tiotimmars bilresa genom bergen och över slätterna. Visst svider det lite att bara stoppa för en latte och en cookie i Vail och susa förbi skylten till skidbacken, men resan är ju målet och det är bara att hoppa in i bilen och susa vidare.

Vi var även tvungna att passera ytterligare klassiska skidorter  som Breckenridge och Beaver Creek. Nästa gång får det bli en längre vistelse än tio dagar.

Efter ett par timmar i bergen kommer vi till prärien och stannar för en pizza innan vi kör vidare. Cowboys som föser kor längs vägen är ingen ovanlig syn.

Väl framme i Telluride hör vi från alla håll ”Tomorrow´s a powder day”. Det vita pudret lägger sig fint i väntan på oss.

Tack vare jetlag vaknar vi tidigt, redo att ge oss ut i massor av snustorr fluffig nysnö. Vi tar gondolan upp till själva skidorten, som ligger 2 900 meter över havet ovanför Telluride.

Solen skiner och snön glittrar. Ett par liftar senare är vi på toppen, 4 300 meter över havet. Det känns! Jag har en lätt yrsel och flåsar vid minsta ansträngning. Men låt inte lite höjdsjuka skrämma dig, du vänjer dig, försök bara att ta det lite lugnt de första dagarna och drick mycket vatten.

På toppen finns åklinjer i alla väderstreck. Passa på att ta ett par morgonåk i Revelation bowl som snabbt blir uppåkt när det snöat. Sedan återstår många alternativ, men du måste läsa pistkartan ordentligt eller lära känna någon som kan visa dig runt (vilket inte är svårt, lokalbefolkningen är stolta över sina berg och delar gärna med sig av smultronställena). Förutom backcountryåkningen som är legendarisk går det även att ta skidorna på axeln och klättra till orörda åk, eller leta upp dina egna favoritytor mellan träden på sydsidan.

Här finns garanterat utmaningar för alla typer av åkare.

Även om många i byn tar sig ledigt några timmar på förmiddagen när det är nysnö så blir det inte trångt. Vi behöver inte slösa dyrbar tid i långa liftköer. Med min sambo som sällskap åker jag skidor hela dagen och bara en snabb paus för lunch i backen, en värmande chili.

Tillbaka i den gamla delen av Telluride efter en lång dag i backarna behöver vi inte gå långt för att stilla hungern, dricka en god local beer och en äta saftig hamburgare.

Det finns ett stort utbud av barer, caféer och restauranger.  Spåren av det förflutna präglar fortfarande det historiska downtown, en gammal silvergruvstad. Vi får verkligen känslan av att vara i vilda västern. Omringad av snötäckta bergstoppar påminns vi om att vi är i en alldeles speciell skidort och att vi har många fantastiska skiddagar framför oss.

Allt gott har ett slut och efter några dagar kör vi vidare, längs vägen ser vi en liquor store till salu. Jag gick in, där satt en dam som frågade om jag ville köpa den. Jag sa att jag måste fundera på det…