Fernie, British Columbia

Fernie, British Columbia

Det var här den började en gång, drömmen om att skicka alla skidåkare till Kanada och USA.

De sa: NEJ! Varför skulle man vilja åka hela vägen dit för att åka skidor!?

Vi sa: JO! Alla som vill till ett puderparadis! Så startade vi Go West.

I dag, 20 år senare frågar vi: Vem vill inte åka till Nordamerika eller ännu längre för att komma till puderparadiset?

Fernie ligger cirka två timmar med bil från Calgary, dold mellan Purcellberget och Kanadas Klippiga Berg.  Ursprungligen var Fernie liksom många andra skidorter en gruvstad. Det gick sämre för gruvan och ski bums hittade hit till det vita guldet och till slut även vi.

Fernie ger en skön känsla av Vilda Västern, omringad av bergstoppar och tågen som dunkar stämningsfullt och tjutande genom centrum. Centrum är äkta och litet. Här finns järnaffär, mysiga kaféer, restauranger och barer.  Jag vill varmt rekommendera The Bridge Bistro som ägs av våra vänner Lillis & Claude och det var faktiskt tack vare Claude och hans vän Peter som vi fick idén att starta Go West.

Lokalbefolkningen bryr sig inte om glitter och glamour, de älskar bara att åka skidor. ”Man kommer hit för snön och stannar för folket”. Själva skidorten ligger sex kilometer från Fernie, man kan välja att bo ski in/ ski out eller i Fernie by. Om man inte har bil så går det en buss fram och tillbaka hela dagen, även på kvällen.

Berget erbjuder numera ett stort utbud av fina pistade backar men det sparas förstås fortfarande mycket orört! Det djupa orörda som en gång satte Fernie på kartan för powderhunters. Här finns massor av öppen terräng och spökliknande träd att ha kul i. Vill man längre ut i terrängen kan man åka cat ski (mycket prisvärt här) eller använda benmusklerna lite extra och gå upp, däruppe i det orörda omvandlas all smärta till glädje.

Fernie ligger, tillsammans med många andra sköna hålor längs, Powder Highway med lagom avstånd mellan skidorterna, perfekt för den som liksom jag gillar att köra vidare till nästa plats efter några dagar.