Aspen, Colorado

Har man en gång varit i Aspen, vill man tillbaka igen och igen… En SÅ mysig by som har det mesta och är lättillgänglig. Flyg antingen hela vägen till Aspen County Airport, cirka en kvart från själva Aspen by, eller till Denver och fortsätt med hyrbil eller transferbuss, cirka tre timmar.

Exklusiva St. Moritz i Schweiz och Aspen har vissa likheter, men jag måste säga att Aspen är betydligt mer avslappnat. Människor är öppna och man är nyfiken på folk i olika åldrar. Aspen, som har omkring 6000 invånare, ligger på hög höjd i jämförelse med andra amerikanska skidorter. Byn är belägen på omkring 2 500 meter över havet och det går att åka skidor på hela 3 800 meters höjd. Fördelen med den höga höjden är att snön håller sig torr trots den starka solen. Dessutom växer det träd hela vägen upp till toppen, vilket gör att sikten är skaplig även i oväder.

De fyra bergen
Här finns skidåkning för alla, uppdelad i fyra olika skidsystem; Aspen Mountain, Aspen Highlands, Aspen Snowmass och Buttermilk. Liftkortet gäller för alla fyra system. En gratis skidbuss kör mellan de olika systemen, och guider utplacerade vid busshållplatserna hjälper till med skidor och stavar. Säsongen sträcker sig från slutet på november till april, men den absolut bästa snön brukar finnas i januari och februari.

Aspen Mountain, eller ”AJAX” som lokalborna säger, ligger närmast byn. Om du tillhör de mer erfarna skidåkarna och gillar utmaningar skall du välja ”AJAX”. Här finns 76 pister där hela 30% är extremt utmanande terräng, 35%medel/avancerad åkning, dock inga nybörjarpister.
Aspen Highlands är favoritberget för ”the locals” som gärna tar skidorna över axeln och går upp till den opistade åkningen i Highland Bowl. Här är pisterna också utmanande och anpassade för avancerad skidåkning.
Gigantiska Snowmass har flest nedfarter och den mest varierande åkningen; pistat, opistat och tre funparks för jibbarna.
Buttermilk passar utmärkt för barn och nybörjare, här har man nyligen investerat 10 miljoner dollar i ”The Hideout” – ett system byggt för barn och familjer.
Liftarna är ofta fria från köer och vid foten av berget bjuds man på kaffe, cookies och varm äppelcider.

Hyr utrustning i förväg
Ett tips är att hyra skidor, då flygbolagen tar ut höga avgifter för skidfrakt. Man tjänar på att hyra i förväg, eftersom det är mycket dyrare på plats. Fördelen med att hyra är att man kan man lämna in skidorna vid ”backens slut” efter skiddagen och få dem transporterade till det berg man önskar åka nästa dag. En mycket uppskattad service.

Mer än ”bara” skidåkning
Om du någon dag mot all förmodan vill lämna pisterna för att pröva någonting annat, finns det massor att hitta på. En tur med hundspann eller snöscooter i det snötäckta landskapet är verkligen att rekommendera! Upplev Aspen från ovan från en luftballong, eller ta en tur på snöskor. Boutiquer, gourmetrestauranger, caféer, barer och afterskiställen i alla prisklasser kantar westernstadens gator. Aspen är en av få skidorter som lyckas vara både hipt och klassiskt på samma gång. Här finns ett stort utbud av konstgallerier, antikaffärer och museer. Aspen Art Museum är väl värt ett besök och har gratis inträde.

 

5 heta tips under ditt besök i Aspen Snowmass

  • Ajax Tavern, i Aspen och Venga Venga i Snowmass – bästa afterskiin.
  • The Aspen Brewery – lokalt ölbryggeri mitt i downtown Aspen. För ölentusiasten.
  • Belly Up Night Club – fantastiskt ställe för levande musik.
  • L’Hostaria – italiensk restaurang, en sann matupplevelse!
  • The Red Onion med smarrig texmex-meny.