Whistler/Blackcomb

Go West´s resa började för 20 år sedan med en roadtrip genom Kanadas klippiga berg. Den första resan avslutade vi i Whistler.  Vi hade då under en månad samlat på oss fluffiga puderparadis och kontakter för att kunna starta upp vår dröm, Go West. Mycket har hänt sedan dess och nu har t.o.m bröderna Sedin pensionerat sig från Vancouver Canucks. Vi är långt från pension, tvärtom vi firar 20 år med stora fina nyheter (men det ska inte jag skriva om nu).

Whistler / Blackcomb är Nordamerikas största skidort och finns nog på alla skidåkares bucketlist!  Man flyger med en mellanlandning i Europa till Vancouver, har man busstransfer förbokad från flygplatsen tar man sig smidigt och bekvämt vidare  till Whistler på ca 2 timmar. Väl på plats i Whistler Village är allt serverat med gångavstånd från hotellen;  mer än 200 pister och massor av snö! varje år faller det 10-12 meter snö. Bli nu inte förskräckt om det är barmark i byn, snön gömmer sig däruppe, eller om det regnar betyder det bara att det snöar på toppen. Här finns ett stort utbud av restauranger, caféer och barer. En hel del sportaffärer också, fast vill man shoppa kläder och annat gör man det bäst i Vancouver.

Både Whistler och Blackcomb har bra och varierande pister, ett genomtänkt liftsystem med varierande svårighetsgrad i åkningen. Double Diamonds i skog och enkel piståkning, allt är enkelt att ta sig till.
De båda bergen knyts samman med Peak to Peak Gondola, en hissnande 4 km resa på 436 meters höjd!  Särskilt Blackcomb är väldigt mångsidigt. För nybörjare finns områden med märkningen ”Family Zone”, där man kan lära sig grunderna i lugn och ro, men även för mer erfarna åkare finns perfekta åk på Blackcomb.

För de som är beredda att ”boota” eller gå på hudar så har båda bergen lättillgänglig offpist. Och för den som gillar extrema upplevelser, och vågar, kan ta en tur nedför den världsberömda nedfarten ”Couloir Extreme”.
Om man nu inte har tränat så bra att man orkar gå för att komma offpist, finns så klart heli- och cat ski. Därute bakom allt finns ett enormt område med lössnö som bara ligger där och väntar på första spåren, dag efter dag……

Hungrig blir man förstås och det finns bra med mat i backen och har du en soft dag, skippa lunchen, ta en ”Ceasars” som mellanmål (deras lokala variant på Bloody Mary), nästan ett måste!

Även om det nästan varje dag duggregnar eller är dimma över Vancouver, är den i mina ögon en av världens vackraste städer. Omringad av hav, öar och berg! Minst en dag vill jag i varje fall stanna här innan jag åker hem igen.