Japansk pudermagi

I februari blev jag inbjuden att besöka några skidorter på den norra ön i Japan, Hokkaido. Ja, Go West på plats i Japan alltså; så spännande att lära sig något nytt! Den japanska kulturen är på många sätt raka motsatsen till den västerländska så det kändes som att komma till en helt ny värld… Helt annorlunda i jämförelse med Kanada och USA.

Go West firar 20-års jubileum i år. Dags att vidga våra vyer och erbjuda något nytt! Så du som är ute efter grym skidåkning i vinter, testa Japan! Du bestämmer själv hur länge du vill vara borta eller vill kombinera fler skidorter. Man reser till Sapporo, Hokkaidos största stad, på cirka 12 timmar och smidigast flyger du Finnair eller Japan Airlines.

På Hokkaido faller sanslösa mängder torr pudersnö, cirka 17 meter per år. Här finns bland den bästa maten i hela Japan, vacker natur och naturliga varma källor, sk onsens. Bästa tiden för skidåkning är december, januari och februari. Mitt tips är att man bokar i riktigt god tid, helst redan innan sommaren, för att få del av de många rabatter som erbjuds den som bokar tidigt.

Niseko är det mest kända området på Hokkaido och består av fyra skidområden som sitter ihop med ett gemensamt liftkort. Niseko Grand Hirafu är det största och mest populära, men blir också uppåkt snabbast.

Avståndet mellan många av orterna är ganska korta och för dig som har lite mer tid, rekommenderar jag skidorten Rusutsu som ligger tre mil från Niseko. Här finns tre berg; West Mountain, East Mountain, och Mount Isola.

Kiroro är en liten och relativt okänd ort, med fin skogsskidåkning. Iwanai Resort, är en okänd pärla på Hokkaidos västkust. Hit kan man åka över dagen från Niseko och uppleva fenomenal catskiing i en unik miljö.

Vill man vila benen en dag, finns en hel del att hitta på. En dag snöade det så mycket att skidsystemet i Hoshino Resorts fick stängas helt. Då passade vi på att se lite av omgivningarna och prövade isfiske i snöstormen. Eftermiddagen ägnades åt scootersafari.