Mid Atlantic

Delaware

Man brukar vanligtvis dela in staten i tre delar; norra, centrala och södra Delaware, alla med sin speciella charm. I norr finns vackra lövskogar, smala vägar kantade av gamla stenmurar, små antikaffärer, gästvänliga människor och mysiga ställen att bo på. I Wilmington som är den största staden i Delaware har vi svenskar sedan länge satt vår prägel. Under befäl av Peter Minuits seglade två svenska skepp, Kalmar Nyckel och Fogel Grip, in i Delawareviken år 1638 för att köpa mark av indianerna så att de kunde starta upp en ny koloni. Tanken var att den skulle kallas Nya Sverige. Man kan besöka fästningen Kristina, Kalmar Nyckel skeppsvarv/museum och en gammal svensk kyrka (en av de äldsta i USA). Newark och New Castle är två gamla kolonialstäder man inte heller bör missa under sitt besök.

I de centrala delarna av Delaware domineras landskapet av jordbruk och fiskesamhällen längs med kusten. Utmed vägarna säljs det frukt och grönsaker. Det är en fest för öga och mun med alla stånd fyllda av godsaker.Dover med sitt lilla torg har inte förändrats mycket sedan 1700-talet utan har behållit sin småstadscharm. I området runtomkring Dover har Amish folket sina gårdar och står för mycket av jordbruksodlingen i Delaware.

Smyrna som på 1700-talet var ett engelsk Quakersamhälle, blev under 1800- talet blev en betydande hamnstad. Området har mycket av sin gamla arkitektur bevarad. Strax öster om stan, i Bombay Hook naturreservat, kommer på hösten tusentals vita gäss för att övervintra. Det finns fina naturstigar och utkiksplatser för den som är intresserad.

I söder finner vi det klarblå vattnet som bryter sina vågor mot de långa, sköna, vita sandstränderna. Rehoboth Beach, Dewey Beach och Fenwick Island är några av de ställen som blomstrar av turister under sommarmånaderna. Strax öster om Millsboro har Nanticokes Indianerna varje år i september en Pow Wow-sammankomst (indianmöte) som varar i dagarna två med dans, sagoberättelser, mat och försäljning.

Maryland

Belägen just norr om Washington DC är Maryland ett naturligt semesterparadis för många Washingtonbor. Många har sommarhus eller båt i någon av de små hamnstäderna här. Uppe i Catoctinbergen i närheten av Thurmontis ligger ”Camp David Presidential Retreat”. Det finns många fina nationalparker att besöka, Savage River och Green Ridge State Forest för att nämna några. Här kan man campa, paddla kanot eller vandra.

Baltimore är den största staden i Maryland med mer än två miljoner invånare och med USA:s mest trafikerade hamnar. En bra utgångspunkt för ett besök i Maryland och de närliggande staterna. Trots sin storlek har staden bevarat sin småstadskänsla och det gör det lätt att känna sig hemma här. Det finns många museer, gallerier och teatrar att besöka. I området som kallas Inner Harbor ligger det maritima centrat och Baltimore Akvariet med över 5000 olika arter av tropiska fiskar. Strax söder om Baltimore ligger Annapolis som är mest känd för att vara hemort för United States Naval Academy, USA:s sjöbefälskola. Staden är även känd för att ha bevarat flest hus från 1700-talet i hela USA och kallas ibland skämtsamt för ”museet utan väggar”.

Den västra delen av Maryland heter Eastern Shore och det är hit folk flyr under sommaren för att sola och bada både i Chesapeak Bay och i Atlanten. En av de mest populära orterna är Ocean City, en livlig liten stad på Atlantkusten cirka två timmars bilväg från Baltimore. Här finns sandstränder, golfbanor, djuphavsfiske och allt annat som har med sommar och semester att göra. Andra välbesökta områden är öarna Assategue och Chincoteague som båda är naturreservat och ett paradis för många fågelarter och den berömda vildponnyn.

New Jersey

Beläget mellan de två stora metropolerna New York och Philadelphia, är det kanske lätt att glömma denna lilla stat som faktiskt är en halvö. Gränsen österut utgörs av floden Delaware, västerut av floden Hudson och Atlanten. Det är endast den norra delen av New Jersey som angränsar till land mot staten New York. Det är i den nordvästra delen som man åker för att vandra, fiska eller campa i t ex nationalparken Delaware Water Gap.

I den sydvästra delen finns de milslånga, sköna, vita sandstränderna ända från Sandy Hook till Cape May. Under många år ansågs staten av många vara en stor soptipp och helt fel hade de inte. Stora områden runt Jersey City och Newark användes under lång tid som soptipp för att dumpa allt slags farligt och ofarligt avfall, men numera ingår staten i ett saneringsprogram för att återställa dessa områden.

I Hackensack som är ett område strax intill Newark finns ett stort sportkomplex Meadowland. Här finns allt som man kan tänkas vilja se; amerikansk fotboll, basket, hockey, trav och konserter. I närheten ligger Secaucus som är ett mecka för den som vill handla billiga märkesvaror såsom Dior, Calvin Klein eller Liz Claiborne. En timmes bilfärd söderut börjar de härliga stränderna dyka upp och sedan avlöser de små mysiga bad- och semesterorterna varandra längs med hela kusten ner mot Delaware Bay. Long Branch, Asbury Park, Bay Head, Atlantic City, Sea Isle City och Cape May för att nämna några orter som alla är väl värda ett besök.

Atlantic City – ett Las Vegas i miniatyr med alla hotell, casinon, shower och stora sportevenemang som hela tiden, dygnet runt finns här för den som orkar. Asbury Park är mest känd för att Bruce Springsteen kommer härifrån och har man tur så kanske man kan få se honom spela på Stone Pony Club, där han under 70-talet gjorde sin debut. Cape May, som ligger längst söderut, är en liten, pittoresk stad med många viktorianska, pepparkaksliknande hus med en liten hamn, små butiker och ett bra ställe för fågelskådning. Staden blev K-märkt 1976 för att bevara dess charm och utseende för alltid.

New York

De flesta tänker nog mest på staden när man hör eller läser om New York. Tänk då så mycket man gått miste om, staten New York som har så oändligt mycket mer att erbjuda än skyskrapor och gula taxibilar. Vi börjar uppe i den norra delen av staten som gränsar till Ontario och Quebec i Kanada.

Lake Champlain utgör till stor del gränsen mot Vermont och har mycket att erbjuda om man är intresserad av olika vattensporter. Essex är bara en av många trevliga småstäder som ligger utmed den mycket natursköna bilvägen som går längs sjön. I Adirondack National Park ligger den välkända turistorten Lake Placid som var värd för både 1932 och 1980 års vinter Olympiader.

Längre västerut i New York, mellan sjöarna Ontario och Erie, finner vi den amerikanska sidan av Niagara fallen, ett måste att besöka. Varför inte följa med på en båttur med Maid of the Mist och se fallen nerifrån och upp, (regnrock får man låna). Man kan även ta en helikopterfärd över fallen vilket är otroligt storslaget. Naturligtvis kan man även skåda detta underverk från fastmark vid någon av alla utkiksplatser som finns. Men ge er inte på att kasta er utför fallen i en tunna eller liknande, det är höga böter att ens försöka – USD 10 000, om man överlever vill säga.

Rochester, Syracuse och Ithaca är alla universitetsstäder och ligger i området som kallas Finger Lakes. Namnet kommer av de elva sjöarna i området som ser ut som långa fingrar. Runt dessa sjöar ligger även de flesta av New Yorks vingårdar med b l a Swedish Hill Vineyard, Knapp Vineyard och ett dussintal andra.

Catskill Mountain är ett populärt skidområde och här finns många andra orter för både utför- och längdskidåkare, t ex Hunter Mountain, Bobcat och Villagio Resort. Inte så långt härifrån ligger staden Woodstock, som säkert många känner igen namnet på. Man associerar till den stora musikfestivalen som ägde rum 1960. Men skall man vara riktigt noga, var det faktiskt sex mil sydväst om Woodstock som konserten spelades, närmare bestämt i Bethel.

West Point är också ett känt namn för många. Här ligger en av de största militärhögskolorna i USA, med flera hundra elever. Man kan numera besöka skolan och få en guidad rundvandring bland kortsnaggade kadetter med välpressade uniformer och skor som är så välpolerade att man kan spegla sig i dem.

View from the Mandarin Hotel

New York City består av fem stadsdelar; Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn och Staten Island, som tillsammans har cirka nio miljoner invånare – människor från världens alla hörn. Staden som aldrig sover, så beskriver Frank Sinatra stan i sången ”New York, New York” – och visst har han rätt, det finns verkligen något att göra 24 timmar om dygnet, året runt, i denna underbara stad.

Ett sätt att lära känna stan är att bara gå omkring och känna den pulserande atmosfären. Men se upp; man får lätt nackspärr då man tycks titta uppåt mestadels av tiden på alla maffiga skyskrapor! Det finns olika sätt att försöka förstå storleken på stan och ett är att följa med på en helikoptertur över Manhattan. En oförglömlig upplevelse! Utbudet av muséer, teatrar, musikaler, konserter, restauranger, barer, kaféer och klubbar är oändligt. Man kan lugnt säga att om man bor i New York kan man gå på restaurang fem dagar i veckan under hela sitt vuxna liv utan att behöva besöka samma restaurang två gånger.

Det finns så mycket att se och göra i denna underbara stad. För att nämna några exempel; Wall Street (finns numera guidade turer), South Street Seaport, Frihetsgudinnan, Ellis Island, 5 Ave och Chinatown. När man sedan fått nog av alla sevärdheter – hyr en häst för en timmes ritt i Central Park eller bara vandra omkring i denna oas mitt i New York. På kvällen kan man gå på teater eller om hockey- eller basketlaget har hemmamatch, köp biljett – det är en upplevelse!

Blir man sugen på ett dopp, kan man lätt ta sig ut till långa vita sandstränder ute på Long Island, en ö strax öster om staden. Ta tåget, bussen eller hyr en bil över dagen. Ett par av de mysigaste ställena är South, East och West Hampton, Sag Harbor och Montauk. Här kan man ligga på stranden en skön sommardag och se flygplanen komma och gå från JFK flygplatsen som små myggor, en konstig känsla!

Pennsylvania

”Här börjar Amerika”. Denna slogan stoltserar Pennsylvaniaborna med på sina bilar och i turist broschyrer och menar allt historiskt som hänt i denna stat innan, under och efter den amerikanska revolutionen. Pennsylvania är en stat rik på historiska platser som lockar turister både från andra stater och runt om i världen.

I den nordvästra delen, Eire Lowland odlar man druvor och här finns flertalet vingårdar. Men till största delen täcks staten av Appalachianplatån (även kallad Alleghenyplatån) ett stort bergsområde med fin natur. Genom Pennsylvania rinner tre större floder Ohio, Susquehanna och Delaware. Den sistnämnda är den näst mest trafikerade floden i hela USA efter Mississippi.

I Independence Hall i Philadelphia kan man läsa delar av originalskriften ”The American Declaration of Independence” som skrevs då de första tretton staterna gick samman och bildade just USA den 4 juli 1776. Alldeles intill ligger Liberty Bell Pavilion med den 936 kilo tunga bronsklocka som lät gjutas inför 50-årsjubileet av landets självständighet. US Mint är en annan intressant plats väl värt ett besök, det är världens största myntverk, här kan man gå runt och se hur USAs mynt tillverkas (dock genom glasväggar). Academy of Natural Sciences Museum har en permanent utställning om dinosaurier som är mycket intressant och välgjord. Sedan har vi vår stolthet American/Swedish Historical Museum som hyllar de svenskar och svensk/amerikaner som gjort något stort för Sverige i Amerika. Det finns en utställningshall, galleri och ett bibliotek där man kan läsa om dessa män och kvinnor.

Västerut, i Lancaster, Paradise, Bird-in-hand och andra delar av Pennsylvania Dutch County bor Amish folket. En grupp män och kvinnor från tysktalande delar i Europa som kom till Amerika runt 1720-talet för att söka sig en fristad och slippa religösa förföljelser. Här känns det verkligen som tiden står stilla. Häst och vagn är det huvudsakliga färdmedlet och de lever ett mycket tillbakadraget liv som bönder.

I Gettysburg utkämpades det mest kända slaget under hela inbördeskriget i juli 1863 . I Gettysburg National Military Park finns över 1600 monument, statyer, kanoner och plakat till minne över de soldater som slogs här.

För den som är intresserad av motorcyklar är ett besök i staden York ett måste, här tillverkas nämligen Harley-Davidson motorcykeln. Man kan följa med på en guidad tur i fabriken och njuta av gamla och nya hojar i museet strax intill fabriken. I nationalparken Allegheny och i Poconosbergen finns fina vandringsleder och andra utomhusaktiviteter såsom kanotning, fiske, skidåkning och fågelskådning.

Washington DC

I huvudstaden Washington DC finns många storslagna monument, pampiga byggnader och däremellan stora lummiga parker. Staden är mycket vacker och väl värd ett besök. Ingen byggnad i Washington DC får vara högre än Capitolium, förutom Washingtonmonumentet.

National_Mall_Skyline

Upptäck Washington DC i din egen takt med sk Hop-On-Hop-Off-tåg, en av de bästa och snabbaste sätten att få en bra överblick över staden. Du kommer att se sevärdheter såsom Vita Huset, Capitol Hill, Lincoln Memorial, Washington Monument, Vietnam Veterans Memorial, The Ellipse och mycket mer. Det bästa med detta tåg är att man köper ett pass för en till tre dagar och sedan väljer man själv när och var man vill kliva av och på. På våren när de 6000 japanska körsbärsträden blommar är det ett rent nöje att strosa omkring i parkerna och njuta av alla rosa träd.

Ett bra ställe att handla på är Potomac Mills, ett shoppingcentra med över 220 butiker, 25 matställen och 15 biografer.