New England

Connecticut

Connecticut har ett mycket varierande landskap trots att staten är relativt liten till ytan. I söder finns små pittoreska hamnsamhällen och moderna industristäder längs med hela kusten. Landskapet utmed Connecticutfloden som klyver staten i två delar, domineras av jordbruk. I nordost i Lithcfield Hills finns vingårdarna, naturreservaten och dussintalet sjöar.

Staden Litchfield i hjärtat av Litchfield Hills är en bra utgångspunkt för aktiviteter såsom kanotning, kajaking, vandring och forsränning. Cirka två kilometer sydost om staden ligger vingården Haight. Här kan man få följa med på en guidad tur, och om man har åldern inne, få smaka på vad gården har att erbjuda. Vid den vackert belägna sjön Waramaug cirka 25 kilometer sydväst finns många små mysiga värdshus.

De flesta av statens invånare bor i städerna utmed kusten. New Haven ligger ett av det mest prestigefyllda universiteten i hela Amerika, nämnligen Yale. I centrum som kallas New Haven Green finns det välbevarade gamla koloniala byggnader och på kyrkogården Grove Street ligger några av New Havens mest kända personer begravda bl.a. Samuel Morse (uppfann telegrafen) och Charles Goodyear (uppfann gummit).

Mystic, ett litet kustsamhälle på sydvästkusten är en av det mest välbesökta orterna i hela Connecticut. Turister vallfärdar hit för att besöka stadens maritima center ”Mystic Seaport” som är uppbyggt runt 60 gamla historiska byggnader, fyra storskepp och flera mindre båtar.

Maine

Belägen i nordöstra hörnet av USA ligger denna mycket vackra och natursköna stat, Maine. Här har både fransmän, engelsmän, irländare och skottar haft kolonier sedan sent 1500 tal.

Maine har många pittoreska städer som alla är väl värda ett besök men för att nämna några så missa inte Castine eller Blue Hill, båda små typiska kustsamhällen som inte är kommersiellt exploaterade. De flesta av Maines invånare bor utmed kusten och förr var merparten av dem verksamma inom fiskeindustrin.

Missa inte Mt Desert Island med nationalparken Acadia, den enda i New England. En bra utgångspunkt för att ta del av alla aktiviteter är Bar Harbor som ligger på öns nordöstra sida, en av de största semesterorterna. Under sommarsäsongen (juni-augusti) kan de vara svårt att hitta boende om man ej bokat innan. Här kan man hyra havskajak, kanot, mountainbike eller vanlig cykel. Det finns även klättringskurser för den som önskar eller så bara gör en dagsutflykt i nationalparken på egen hand eller med guide.

I Caratunk och The Fork utgår de flesta ”White Water Rafting” turerna på floden Kennebec eller någon av de andra floderna. I Maine, denna vackra och orörda stat, finns något för alla.

Massachusetts

Massachusetts är nog den mest kända staten i New England. Det är här man menar att allt började då de engelska pilgrimerna landsteg från skeppet Mayflower II vid Plymouth Rock en höstdag 1620. Det finns många ställen att bli förälskad i här i Massachusetts, för att nämna några börjar vi med kusten norr om Boston (som är ett kapitel för sig).

Hela kusten är täckt av mysiga och pittoreska städer. Salem, känd för den häxjakt som pågick här under senare delen av 1600-talet. Ett besök på Salem Häxmuseum eller Häxhuset är ett måste, hårresande historier berättas om hur unga flickor tvingats till att erkänna att de utövat häxkonst bara för att sedan brännas på bål.

Marblehead strax söder om Salem har en helt annan historia. Det är en gammal, vacker hamnstad med många välbevarade koloniala byggnader och smala gator som ringlar sig fram genom ”Old Town”. Numera en av den mest välbesökta småbåtshamnarna i hela New England.

Södra kustremsan har även den dussintalet mysiga hamnstäder alla väl värda ett besök. Plymouth som sägs vara Amerikas vagga blommar upp under sommarmånaderna. Då strömmar turisterna hit för att ta del av historien och återuppleva den i Pilgrim Village. Det är en hel stad återuppbyggd i dåtida stil, med skådespelare som berättar och spelar upp hur det var att leva här runt 1620, de har till och med avlat fram djur så som de såg ut då.

Längre söderut på Cape Codhalvön (numera en ö då man mellan 1904-14 byggde en kanal mellan Cape Cod Bay och Buzzards Bay) finns härliga sandstränder. Provincetown längst ut på halvön är den livligaste och mest fartfyllda semesterorten och kallas till vardags kort och gott för ”P-town”. Hit kommer tusentals människor för att fira sin semester, staden är även ett känt mecka för homosexuella. Stora delar av halvön är ett naturreservat, Cape Cod National Seashore och här finns ändlösa sandstränder, vågor för surfing, skogsområden med fina naturstigar att vandra på.

Falmouth och Hyannis är andra städer som är mysiga och väl värda att spendera en dag eller två i. Härifrån finns det färjeförbindelse till Nantucket och Martha’s Vineyard, två underbara öar strax söder om Cape Cod, små nog att låta bilen stå i land och hyra cykel när man kommer fram. Att cykla runt på dessa öar är helt klart det bästa och skönaste sättet att verkligen uppleva dem på. Här finns ett stort utbud av utomhusaktiviteter. Havskajaker, kanoter, vindsurfing och surfing finns att hyra eller ta lektioner i.

Den mittersta och västra delen av Massachusetts utgörs av Pioneer Valley och Berkshier, båda mycket natursköna områden. Landskapet domineras av jordbruk, äppleodlingar, sjöar och berg. Missa inte Springfield (Basketball Hall of Fame), Stockbridge (The Norman Rockwell Museum), Lenox (Tangelwood Music Festival) och Hancock Shaker Village (Shakers).

Den största staden i Massachusetts och även i New England är Boston, dock relativt liten jämfört med t ex New York eller Chicago. Det är lätt att känna sig hemma i Boston och man kan ta sig fram i stan till fots. Här finns något att göra dygnet runt; museer, gallerier, sportevenemang som t ex amerikansk football/ hockey/ baseboll och basket, akvarium, zoo och valsafaris. Eller varför inte ta en sightseeingtur med båt i hamnen, en promenad i Chinatown, shopping, restaurangbesök, teatrar eller klubbar?

Man får inte heller glömma bort att besöka Cambridge, som ligger på andra sidan floden Charles norr om Boston. Staden är mest känd för att ha två av världens mest ansedda universitet, nämligen Harvard University och Massachusetts Institute of Technology. Dessa två universitet har tillsammans cirka 30 000 studenter från 100 olika länder.

New Hampshire

Inklämd mellan Maine och Vermont ligger denna natursköna stat, New Hampshire. New Hampshire täcks till stora delar av bergskedjan White Mountain i norr och de 1300 sjöar och dammar i mellersta och södra delarna. Ett paradis för den som tycker om att tillbringa tid ute i naturen. Utmed den tre mil korta kuststräckan ligger ett pärlband av små vackra städer.

Portsmouth är ett bra exempel på en sådan stad, här finns en liten mysig hamn, historiskt museum som berättar om hur det var här runt 1620 fram tills idag. Staden har även fått smeknamnet ”Restaurant Resort” för dess stora utbud av restauranger och kaféer, folk vallfärdar från bl.a. Boston och Portland för att äta lunch eller middag här.

I norr domineras landskapet av bergskedjan White Mountain som till största delen ligger i White Mountain National Forest, det finns ett flertal ”State Parks” som är väl värda ett besök. Att köra igenom Kanacamaguspasset är en storslagen naturupplevelse. Waterville Valley, en kurort uppe i White Mountain som rekommenderas om man koppla av eller delta i någon av alla de aktiviteter som erbjuds här såsom golf, tennis, kajaking, kanotning, längd- och utförsskidåkning.

I mellersta New Hampshire ligger sjön Winnipesaukee, en av de största i området. Runt sjön ligger ett flertal små turistorter som man kan stanna till i över en dag eller ta in på något av de många hotellen som finns runt kring sjön. Det finns båtutflykter dag och kvällstid eller varför inte hyra ett sjöplan och se sjön och området runtomkring från ovan.

Rhode Island

Den minsta av USA:s alla stater, men absolut ej att förglömma. Här finns mil av sköna sandstränder och vackra kolonialstäder. Denna stat har länge varit ett semestertillhåll för rika storstadsbor, redan på 1800-talet började det byggas stora hus, ja rentav palats här.

Den stad som är mest känd för dessa hus är Newport. Den anses vara den mest välbesökta turistorten i hela New England, där den ligger längst ut på sydvästra delen av ön Aquidneck. Stora delar av staden har under ett flertal år restaurerats upp och återfått sin vackra koloniala stil och kullerstensbelagda gator. Att hyra en cykel och cykla runt och njuta av alla dessa hus är ett populärt nöje. De flesta av husen ägs numera av ”Preservation Society of Newport County” och kan besökas av allmänheten. Två av de mest kända husen är The Breaker, ett italienskt renässanspalats med 70 rum som stod klart 1895 och var byggt för C Vanderbilt II. Det andra är Hammersmith Farm, byggt 1887 och som under många år var sommarresidens åt familjen Auchincloss, mest känd för att deras dotter Jacqueline Bouvier var gift med John F Kennedy, USA:s 35:e president.

Missa inte heller ön Block. Här får man en känsla av att tiden stått stilla under en mycket lång tid, gatorna i hamnstaden Old Harbor pryds av pepparkakshus, flotta hotell och andra byggnader. Man kan ta sig hit med båt bara för en dag eller stanna över natten på något mysigt hotell. Det går båtar från både Newport (cirka två timmar), Providence (cirka fyra timmar) och Galilee (cirka en timme). Man kan även låta sin bil stå iland och istället hyra en cykel på ön för att ta sig runt, Block Island är inte mer än 28,2 km2. Ön har fina sandstränder, ett rikt fågelliv och vacker natur.

Vermont

En av de mindre staterna både till storlek och invånarantal med endast 550 000 människor. Vermont är till största delen täckt av bergs och skogslandskap vilket gör den utmärkt för friluftsliv året runt. Under vintermånaderna är här fullt av turister i alla de skidorter som finns här. Folk kommer från både New York, Boston och Montreal för att åka skidor både nerför och på längden. För att nämna några orter så är Killington, Stratton, Mt Snow och Stowe Mt de mest kända. Även resten av året har mycket att erbjuda såsom golf, kanotning, vandring och musikfestivaler.

Det finns egentligen bara en stad i Vermont och det är Burlington i norr, belägen intill Lake Champlain. Idealisk om man vill ge sig ut på sjön med segelbåt, kanot, eller kajak. Man kan även åka båt över till Port Kent i New York vilket tar cirka en timme. Man bör ta god tid på sig när man kör omkring i Vermont, det finns många byar och småsamhällen väl värda att upptäcka. Varför inte lägga en dag på att vandra en del av Appalachianleden som går igenom Vermont men som i sin helhet sträcker sig från Maine i norr ända ner till Georgia i den djupaste södern. En bra utgångspunkt för det är Manchester, en liten idyllisk sommarort. Här ringlar även Batter Kill floden fram som sägs vara bäst för laxfiske. American Museum of Fly Fishing finns här med spön, flugor och mycket annat från bl.a. E Hemingway, Zane Grey och ett flertal av USA’s presidenter.

Woodstock och Marlboro är andra så mysiga samhällen man ej bör missa under sitt besök i Vermont. I Woodstock finns många små konstgallerier och många konstnärer kommer hit under sommarmånaderna för att måla av det vackra landskapet. Strax utanför stan har både Rockefellers och Rothschilds stora gods. Man kan besöka Mountain Brewers och Catamount Brewing Company för att se hur man tillverkar öl (ale) och även få sig ett smakprov. Marlboro i södra Vermont är en sann idyll. Här finns den lilla vita kyrkan, det lilla vita hotellet, det lilla vita stadskontoret och många andra små vita byggnader, gatorna är kantade av välskötta träd och buskar. Under sommarmånaderna (juli-augusti) kan man besöka ”Marlboro Music Fest”.