Mountain

Colorado

Klippiga bergen sträcker sig från Alaska i norr, genom Kanada och ända ned mot New Mexico. Bergkedjan är 5 500 kilometer lång och den del som ligger i USA är så bred som 600 kilometer. Stora delar av Colorado täcks av Klippiga bergen och här finns några av bergskedjans högsta toppar på över 4 000 meter. Här finns några av USA:s bästa skidorter; Aspen, Vail, Winter Park och Breckenridge.

Statens huvudstad, Denver, ligger vid foten av Klippiga bergen, med prärien i öst. I slutet av 1800-talet hittade man guld strax utanför staden och den växte snabbt. Det var i Denver man utrustade sig innan man drog ut på guldfälten. Guldet sinade så småningom och andra naturtillgångar tog över. Olja, kol och gas har till stor del utvecklat staden till vad den är i dag. Många av saloonerna och handelsbodarna har försvunnit och skyskraporna dominerar nu staden, Denver kallas ibland för ”lilla Dallas”.

California Zephyr heter Amtraks tågsträcka mellan Chicago-Denver-Salt Lake City-San Fransisco. En lyxkryssning på räls som tar två dygn, om man inte gör några stopp på vägen, vilket man absolut bör göra. Färden bjuder på naturupplevelser som är svåra att överträffa och sträckan från Denver till Stilla havet är en av de vackraste i USA. Det silverglänsande tåget ormar sig genom berg och dalar, genom Klippiga bergen och parallellt med Coloradofloden.

Colorado Frontier Pathways South Central West Mountains.jpgEn annan tur som vi rekommenderar är Grand Circle. Ett område som ligger inom staterna Arizona, Utah, Colorado och New Mexico. Här hittar man sju imponerande nationalparker och ett femtontal andra skyddade områden av olika slag, alla belägna på Coloradoplatån som bildar ett högland med en lång och händelserik geologisk historia.

Grand Circle är en perfekt runda för bilande turister, inte särskilt svår att genomföra i egen regi. Man behöver inte planera detaljerat och kan gott improvisera efter rådande förhållanden. Man måste naturligtvis inte köra hela vändan, den är totalt cirka 600 kilometer i diameter. Hyrbil bör förbeställas och en fyrhjulsdriven bil ökar möjligheterna att köra till otillgängliga och extra sevärda platser, men man klara sig bra med en vanlig bil. Bra logi finns i stort sett i varje område eller i dess närhet, men i de mest populära parkerna bör man förbeställa. Med tält eller husbil ökar flexibiliteten. Den bästa tiden är nog för och eftersäsong, det vill säga i maj och september. Det finns fyra naturliga inkörsportar: Denver, Las Vegas, Salt Lake City eller Phoenix. Från Denver når man snabbt de stora kanjonområdena och indianruinerna i sydvästra Colorado. I Mesa Verde Nastionalpark finns enastående ruiner från anasazikulturen.

Anasazi-folket behärskade Coloradoplatån under femton sekler. De utvecklade pueblohusen som känns igen på sin fyrkantiga arkitekur av lersten, ofta byggda i flera våningar, som klossar staplade på varandra under branta klippor. Samma hustyp används än i dag av en del indinastammar. När spanjorer och engelsmän dök upp under 1600-talet och navajo-indianerna samtidigt trängde in i området från norr försvann anasazifolket gåtfullt. Spåren efter dem, som klippformationer och husruiner, finns bevarade i nationalparkerna.

Idaho

Idaho består av tre olika landskapstyper placerade som lagren i en tårta: öken i botten, sedan höga, skogklädda berg och på toppen ett mindre skogbevuxet lager som sträcker sig norrut mot Kanada. Här finns 50 toppar över 3 000 meter och mellan dessa berg slingrar sig floderna.

Trots alla kärnvapenprover har Idaho lyckats behålla en hel del av sin vackra natur. Vackrast är den norra delen Coeur d’Alene National Forrest som är bekrönt av den skimrande sjön Lake Coeur d’Alene. I söder finns det mäktiga vattenfallet, Shoeshone Falls. Det är 65 meter högt dvs högre än Niagara Fallen. Bergskedjan Bitterroot Range erbjuder massor av fantastisk skidåknig, speciellt i området norr om Boise.

Nevada

Den mest kända spelstaden av dem alla är förstås Las Vegas, med drygt 10 miljoner besökare varje år. Här bor 500 000 av Nevadas 800 000 invånare! När man flanerar längs med ”the Strip”, huvudgatan, hinner man inte mer än 100 meter innan det första vigselkapellet dyker upp. Snabbvigslar och snabbskilsmässor hör till specialiteterna i Nevada! En explosion av färger och blinkande neonskyltar möter dig kvällstid på ”the Strip”, det skulle nog kännas spöklikt vid ett strömavbrott!

The Las Vegas Strip at dusk

Hotell och kasinon försöker överträffa varandra i färg, storlek och prakt. Det erbjuds lockpriser på restaurangerna, glittrande shower, konserter, gratis drinkar – allt för att locka in folk som vill spela bort en slant. Inne i de jättelika spelhallarna står människor och drar och drar i de enarmade banditerna, med något drömskt i blicken; ”tänk om just jag vinner jackpot”! (Visste du att den största jackpot som utfallit på en enarmad bandit gav flera miljoner i vinst…)! Rasslet därinne är fullkomligt öronbedövande…

Hotellen i Las Vegas är en historia för sig. Arkitektoriska mästerverk, riktiga sagoslott där fantasin inte tycks ha några gränser. Eller hur mycket de får kosta att bygga. På vardagarna kan man för en relativt billig penning bo väldigt flott och jag rekommenderar definitivt att man går runt och kikar på hotell såsom Treasure Island, legendariska Mirage, Stratosphere eller MGM Grand Hotel. Man tror inte sina ögon, bara hotellen i sig är en oförglömlig upplevelse i Las Vegas.

Många passar på att besöka Grand Canyon när man är i Las Vegas, 500 kilometer sydöst om staden. Har man inte egen bil, kan man följa med på en ordnad tur med buss, flyg eller helikopter. På gränsen mellan Nevada och Kalifornien ligger en annan spelstad, Reno. Staden ligger nära den vackra sjön Lake Tahoe och naturen häromkring är fantastisk. Vintertid kan man åka skidor vid Lake Tahoe, sommartid t ex vandra eller paddla kanot.

Tahoe Paddleboards

Öster om Las Vegas, vid Coloradofloden, ligger Hoover Dam – världens största dammanläggning. Denna enorma anläggning försörjer Nevada, delar av Kalifornien och Mexiko med ström. Vägarna slingrar sig över skyhöga stup och djupt därnere blänker Coloradofloden, mellan dammanläggningarna. Om man är intresserad att se lite mer, går det sightseeing turer med båt. Det finns också gratis filmföreställningar om hur det såg ut innan dämningen, under själva dammbygget och energiutvinningen.

Vad sägs om +56C i skuggan? En av de hetaste platserna på vår jord finns i Death Valley, Dödens Dal. Hur fascinerande än trakten är, bör man undvika ett besök under juli-augusti. En stor saltgrop som täcker en stor del av dalen ger ett speciellt ljus. Bergen växlar oupphörligt färg här och man brukar säga att man skulle kunna måla och rita varje dag i tio år utan att få med allt man vill. En bilväg upp i bergen heter just Artist’s Drive och här vimlar det av utsiktspunkter, t ex Dante´s View och Ubehebe Crater. Trots att Death Valley är öken och därmed rött sterilt är hör fantastiskt vackert, en mycket fascinerande natur.

Montana

USA:s fjärde största stat med gott om plats för de knappt en miljon invånarna. Montana anses vara den stat i Amerika som har högst livskvalitet. Ett rikt djurliv, stora vidder, berg, floder, sjöar och prärie gör att det finns något för alla och envar att upptäcka. Vad folk ändå brukar lägga märke till mest i Montana är himlen. Den ändlösa, underbart blå himlen; därav smeknamnet ”Big Sky Country”.

Montanas vilda och orörda natur är en populär plats för filminspelningar. Filmerna ”The River Wild, ”A River Runs Through It” och ”Horse Whisperer”, har spelats in här. Westerntraditionen är stark, det finns många rancher och flera rodeos.

Rodeo romp at Miles City Bucking Horse sale

I Montanas vildmark finns det största antalet grizzlybjörnar söder om Kanada, landets största bestånd av Rocky Mountain Bighorn Sheep, mängder av älgar, rådjur, vithövdade örnar och andra vilda djur. Här har de gott om plats och kan leva i en ren och oförstörd miljö.

Det är svårt att peka ut enskilda sevärdheter i Montana. Något som absolut bör ses är Glacier National Park, ”Crown of the Continent”. Tillsammans med Waterton Lakes National Park i Alberta, Kanada, bildar Glacier N.P Waterton-Glacier International Peace Park World Heritage Site. Parken består bl a av ett 60-tal glaciärer. Verkligt vacker natur med oförglömliga vyer och möjlighet till många äventyrsaktiviteter. Mängder av fiskrika sjöar och fantastiska vandringsleder och ridvägar genom hela parken.

I National Bison Range lever 1000-tals långhåriga amerikanska bisonoxar. Här får de vara ifred och har gott om betesmarker. Mäktiga djur att titta på.

Gruvstäderna Helena och Butte vittnar om guldruschens glada dagar och här finns många minnesäörken och muséer från den tiden. Helena är för övrigt Montanas huvudstad. I södra Montana ligger skidorten Big Sky, känd för sin fina pudersnö och vackra omgivningar.

En liten del av Yellowstone National Park ligger i Montana. Det är lätt att ta sig hit och definitivt värt ett besök. I parken kan du följa med på kittlande forsränningsäventyr och för dig som är intresserad av att pröva på livet som cowboy finns ett flertal rancher att hyra in sig på.

Utah

Den berömda pudersnön gör att Utah kan skryta med den absolut bästa skidåkningen i hela landet. Säsongen är mellan december-april och de flesta skidorterna ligger bara en timme från Salt Lake City. Utah har många intressanta nationalparker, väl värda ett besök. The Arches eller Canyonlands National Park ligger i Moab, östra Utah. Längre sydväst ligger de mer kända Zion National Park och Bryce Natoinal Park.

Över 60% av Utahs befolkning är mormoner och Salt Lake City är deras heliga centrum och huvudstad. Mormonernas tempel på Temple Square är en vacker byggnad försedd med sex torn som varje år beundras av fem miljoner människor. Templet är den allra heligaste byggnaden för mormonerna och bara de troende har tillträde.

bryce002

Vatten och vind har under miljoner år skapat en skog av fantastiska bergsformationer i Bryce National Park, blandade i starkt gult, rött, vitt och grått. Formationerna liknar enorma pelare, till formen som Gotlands raukar, och står tätt intill varandra nere i en ravin. Vid soluppgång och solnedgång bjuder bergen på ett sagolikt färgsceneri, en storartad naturupplevelse. Man kan promenera runt i parken, avstånden mellan utsiktspunkterna är korta, eller köra med egen bil.

Efter Bryce National Park kanske man känner sig mätt på klippor. Men den känslan försvinner snart när man ser Zion Canyon, en djup dal kantad av majestätiska berg. En extremt trång kanjon dit solen aldrig når är Zion Narrows, lik en grotta. Sexhundra meter höga bergsväggar i rödfärgad sandsten, klyftan är på sina ställen så smal att om man sätter handflatorna på ömse sidor och blickar upp mot skyn, är det svårt att hitta en strimma himmel. Mormonerna fann platsen så vacker att de kallade den Zion. En 12 kilometer lång, smal och kurvig väg, Zion Canyon Scenic Drive, leder genom hela dalen. Från den finns stigar som man kan utforska på egen hand.

Wyoming

Delstaten är mycket glest befolkad, bara en halv miljon bor här i USA:s nionde största delstat. Här finns fler boskap och får än människor! Därför är Wyoming en cowboystat. Ingen annanstans finns så många cowboys som här. Rancherna ligger tätt och på sommaren har nästan varenda liten stad sin egen rodeo. Cowboyen tar sig fortfarande fram på traditionellt sätt, till häst. Romantiken kring cowboyens tillvaron avspeglas i hans väderbitna ansikte, där han ensam rider runt de stora markerna – varken hettan eller kölden hindrar honom från att driva in sin boskap.Wyoming är gammalt indianland, stammar som Cheyenne, Sioux, Crow och Arapaho levde här långt innan den vite mannen kom. Den lilla orten Cody ligger öster om Yellowstone National Park och är den mytomspunne Buffalo Bills hemstad. Här finns Buffalo Bill Museum, sannolikt det bästa Western- och Indianmuséet som finns. Här kan man få veta mer om hans brokiga liv som buffalojägare och ryttare för Ponnyexpressen. Här finns också annat historiskt material som knyter an till Wyomings historia som ”Cowboyland”.

Yellowstone National Park, en av Nordamerikas absolut största sevärdheter, världens första nationalpark. Ett paradis för både djur och människor – stanna minst två dagar! Parken ligger inom Klippiga bergen, största delen i nordvästra Wyoming, men den sträcker sig även in i Montana och Idaho.

Parken är känd för sin fantastiska natur med dramatiska berg, vackra sjöar, vattenfall, heta källor, djupa raviner… Ett eldorado för naturälskare. Här finns mängder av vilda djur såsom buffalos, bisonoxar, älgar, antiloper, hjortar, varg och björn. Yellowstone är ett vulkaniskt område, det är de över 200 varma källorna tecken på. Därmed finns det gott om vinterbete för djuren i parken. Den mest berömda gejsern heter ”Old Faithful”. Hon får utbrott nästan varje timma och sprutar troget sitt varma vatten i kaskader drygt 40 meter upp i skyn. Det finns många områden med varma källor, Mammoth Hot Springs är ett annat. Här kan man gå omkring på promenadstigar och förundras över detta världens mest aktiva gejserområde. Bästa sättet att ta sig runt i parken är annars med bil.

Söder om Yellowstone National Park ligger Grand Teton, ett av de naturskönaste områdena i hela landet.

Grand Teton

Parken ligger runt the Grand Teton Mountains, med skarpa bergstoppar och stora jöklar. Bergen är en av de yngsta bergskedjorna i Klippiga bergen, högsta toppen är Grand Teton på 4 170 meter. Det är populärt med forsränning längs Snake River. Det är så otroligt vackert här att man känner sig tvungen att stanna upp och verkligen se sig omkring och med alla sinnen uppleva skönheten. I tystnaden flyger den vithövdade örnen i sakta mak längs strömmen och man ser många andra vilda djur längs med vägen.

Jackson Hole Ski Resort sägs vara en av de bästa skidorterna i hela landet. Här faller det mycket snö, säsongen 1996-97 nöstan 15 meter! Den längsta nedfarten är över 11 kilometer.

Många från östra USA, på väg till Yellowstone, passerar Devil´s Tower, en stenstod som reser sig 300 meter nästan lodrätt. Sedan urminnes tider en helig plats för indianerna, ett naturligt landmärke. Klättrare från hela världen kommer hit för att utmana Devil´s Tower.