South

Alabama

Sweet home Alabama…….

Alabama är inte bara en stat fylld av musik utan har även ett mycket varierande landskap med allt från höga bergstoppar i norr, Appalacherna, med älvar, vattenfall och sjöar till vita sandstränder i söder. Däremellan bördig och uppodlad mark.

I Appalacherna finns flera State Parks och här i denna vackra natur ges alla möjligheter till att vandra, paddla kanot och fiska. Montgomery är statens huvudstad. Här finns minnesmärken kvar efter Martin Luther King och kampen för medborgerliga rättigheter. Det är inte många som vet att det var i Mobile (södra Alabama) och inte i New Orléans som den första Mardi Gras hölls. Det var 1704 som man började denna tradition, även kallad festernas fest. Sedan dess firar man under två veckor innan fastan med musik, dans och parader.

Alabama ligger i topp bland USAs golfdestinationer. Från Huntsville i norr till Mobile i söder går Robert Trent Jones Golf Trail med inte mindre än 18 golfbanor designade av Robert Trent, en av vår tids bästa golfarkitekter.

Arkansas

I Arkansas finns massor med sjöar och älvar, ett paradis för den som gillar fiske- och vattensporter. Det finns alla möjligheter att komma nära naturen i the Natural State; campingplatser, vandringsleder och många vattenleder utmärkta för att paddla kanot.

Ouachitas, är en av de natursköna platserna. Beläget i östra Arkansas i Hot Springs National Park. Här kan du vandra över bergstopparna, pröva fiskelyckan i en av de fem kristallklara sjöarna eller paddla kanot på Ouachita River.

River Valley, västra Arkansas, är ännu ett naturskönt område. De orörda och oförstörda vidderna ser man bäst från ”The Tri-Peaks”, de tre bergstopparna; Nebo, Peitit Jean och Magazine.

I Arkansas näst största stad Fort Smith möter du det moderna samhället, men ”Old West history” lever fortfarande kvar. Somrarna är väldigt varma och klimatet lämpar sig mycket bra för vindruvsodling. I området finns flera vingårdar att besöka.

Little Rock är huvudstaden och ligger mitt i staten. Här finns museum för alla smakriktningar och intressen. Numera är staden känd tack vare Bill Clinton som är född här. Följ ”Clinton Trail” och du får lära det mesta om presidentens uppväxt.

Florida

Florida har valt ett passande smeknamn – Sunshine State, Solskensstaten. De dagar som solen inte skiner kan man lätt räkna på sina fem fingrar. Det är i första hand därför de flesta reser hit, för att njuta av solen, värmen, det blå vattnet och de milslånga vita stränderna.

Beach scenic

Florida är den stat på fastlandet som ligger närmast tropikerna. Det är inte mer än 150 kilometer söderut i Karibiska havet till Kuba. Staten är till ytan en tredjedel av Sverige. Florida har en ”yttre” kustlinje på cirka 2000 kilometer, många tusen kilometer floder ( b l a den berömda Suwannee River) och cirka 30000 sjöar. Florida brukar delas in i två delar; den norra som är vackert kuperad och skogsklädd, och den södra – sumpigare och flackare, där man sällan kommer många meter över havsytan. Florida är en stat där många olika kulturer möts; svarta, indianer, latinamerikaner och vita – alla skall de samsas om detta lilla paradis. Det finns mycket att se och göra i Florida och det som nämns här är bara toppen på ett isberg. Som ett pärlband sträcker sig Florida Keys ut i Karibiska havet. De flesta av öarna ligger faktiskt närmare Kuba än Miami. Alla dessa små öar är förbundna av Overseas Highway som består av 42 broar. Några kilometer ut från kusten ligger Nordamerikas enda levande korallrev ”John Pennekamp Coral Reef State Park”, ett paradis för sportdykare och ett helvete för skeppsfarare. Flera hundra vrak ligger på havets botten runt Florida Keys. De flesta har som mål att komma ner till Key West, som är den yttersta ön. Vi rekommenderar dock att ta god tid på sig och stanna till på några av de andra öarna; Key Largo, Islamadora eller Bahina Honda, som har en av öarnas få sandstränder. Key West är uppbyggd av invandrare från Europa, Kuba, Bahamas, New England och de amerikanska sydstaterna. Detta mångfald syns väl i arkitekturen. De ”riktiga” Key Westborna, de som är födda i staden kallar sig stolt ”conchs” (snäckor). Två av de mer välkända invånarna Key West har haft är Ernest Hemingway och Tennessee Williams. Staden är full av små butiker och nattlivet är vida känt, speciellt området kring Duval Street där barerna ligger tätt. De två mest kända är Sloppy Joe’s och Captain Tony’s, som båda lever högt på myterna kring Ernest Hemingway.

Från Miami och norrut längs Guldkusten avlöser de långa vita sandstränderna varandra mil efter mil. Det finns ett mångfald av vattensporter att ta del av när man tröttnat på att ligga still i den gassande solen. Segling, havsfiske vattenskidor för att nämna några. Förutom sol, sand och bad finns mycket annat att göra då man är på besök i Florida. Miami Seaquarium har en massa kändisar som uppträder, t ex Flipper, delfinen ur TV-serien med samma namn och Lolita, den fem ton tunga späckhuggaren som så elegant stänker vatten över åskådarna. Här finns även sjölejon, krokodiler och den sällsynta sjökon. Metrozoo är en av världens största zoologiska trädgårdar. Den är speciell på så sätt att djuren ej sitter i burar utan strövar fritt. I Monkey Djungel, är det människorna som sitter i bur medan de över 4000 aporna rör sig fritt. Parrot Djungel & Garden är ytterligare ett ställe man ej bör missa under sitt besök. Här kan man få se papegojor åka rullskridskor och gå på lina. Området är även en botanisk trädgård med exotiska växter och träd. I Miamarina ligger många lyxkryssare förtöjda. På eftermiddagarna brukar det vara liv och rörelse här då båtarna skall kasta loss, kanske bara på en weekendkryss eller en jordenruntkryssning på ett år. Här ligger HMS Bounty, som är en reproduktion av det kända 1700-tals segelfartyget. Det byggdes år 1962 i samband med filminspelningen av filmen ”Myteriet på Bounty”. För den shoppingsugna finns Bayside Marketplace som är ett modernt och stort shoppingcenter. Miami Beach, en förvuxen sandrevel har Miami åt öster och hela Atlanten i väster, ett sant semesterparadis. Solen, sanden och de vackra människorna lockar miljoner turister hit varje år. Hotellen ligger tätt men ändå blir det aldrig trångt på stranden, alla får plats.

1.SouthBeachFlorida (Patrick Farrell)

Art Deco distriktet är det enda området med byggnader från 1920-talet som står på USA:s lista över historiska platser. Kvarteren omfattar 650 hus och på senare år har många av dem gjorts om till små trivsamma hotell. Collins Avenue, som gatan heter där alla dessa hus ligger, är speciell. Att strosa omkring här på kvällen bland restauranger, barer och hippa nattklubbar är något som måste upplevas. Man skall inte bli förvånad om man stöter på en och en annan kändis, eftersom detta är ett område de tycker om. Fort Lauderdale, Palm Beach och West Palm Beach är andra städer på Gold Coast som är mycket populära semesterparadis. Fort Lauderdale blir under påskveckan invaderad av studenter från hela USA. Det är tradition sedan 1930-talet för amerikanska studenter att tillbringa sitt vårlov ”Spring Break” här.

Skyline/Ft. Lauderdale

För den som tycker om hålligång är detta en utmärkt tid att bege sig hit. Palm Beach har många och kända invånare; familjen Rockefeller och klanen Kennedy, för att nämna några. Att köra omkring och titta på de storslagna husen och egendomarna är ett rent nöje. Du som har läggning för avundsjuka på andras lycka rekommenderas att blunda! Everglades National Park, som ligger på Floridas sydspets, har med rätta kallats för ett av naturens underverk. Det är ett jättelikt sumpområde, ett till synes ändlöst hav av vattenväxter där små dungar av träd skjuter upp här och var. Men bakom denna ganska tråkiga fasad gömmer sig ett myller av subtropiskt växt- och djurliv. Här bor alligatorer, uttrar, tvättbjörnar, sköldpaddor sjökor och den sällsynta Floridapantern. Fågellivet är ett kapitel för sig med pelikaner, storkar, hägrar och hökar. Här finns även 600 olika fiskarter och ett 50-tal växtarter som inte finns någon annanstans på jorden. Everglades får sitt vatten från den stora sjön Okeechobee, som ligger längre norrut i Florida. Det finns många guidade turer att följa med på genom området, man kan göra dagsutflykter eller stanna över på Flamingo Lodge eller Long Pine camping. Att åka ”airboat” genom Everglades är ett måste, att sväva fram bland allt är en känsla som inte går att beskriva, den måste upplevas. Orlando kan tacka en liten mus och hans vänner för att ha satt området på kartan som ett av världens mest populära resmål. Omkring 12 miljoner turister strömmar varje år till Orlando för att besöka världens mest omtalade nöjespark, Walt Disney World. På senare år har området byggts ut och fler parker kommit till; Sea World, Universal Studios, Gatorland, Cypress Gardens och Wet’n Wild för att nämna några. Man skall ha gott om tid då man besöker området, det är inget man gör på en dag eller två. Andra mycket välbesökta områden i mellersta Florida är Kennedy Space Center. Det är härifrån som rymdfartsorganisationen NASA skickar upp alla sina raketer och rymdfarkoster i världsrymden. Har man tur att semestra i Florida samtidigt som en uppskjutning skall man absolut bege sig hit – det är helt enormt att se en farkost starta och ge sig av ut i rymden. Det finns guidade turer där man får se och gå in i riktiga raketer. Daytona Beach är mest känd för sin motortävling Daytona 500 som går av stapeln varje år i februari. Även här finns långa sköna sandstränder att vila upp sig på. St Augustine är USA:s äldsta stad. Här landsteg år 1513 den spanske erövraren Juan Ponce de Leon i jakt på den vattenkälla han hört skulle ge honom evig ungdom. Staden har bevarat mycket av sin spanska atmosfär, särskilt den gamla stadsdelen där husen är restaurerade i kolonialtidens stil. Ett besök på Castillo de San Marcos; ett spanskt fort byggt 1672-95 som en bastion mot sjörövare och engelsmän, är väl värt ett besök. Fountain of Youth är även det en välbesökt plats. Många har smakat på vattnet men såvitt man vet har ingen av dem sluppit undan ålderns härjningar. Norra Florida har än så länge sluppit undan den stora strömmen av turister. Men för den som söker en lite lugnare och mer genuin Floridasemester är norra Florida ett bra val. Området är mer likt sina grannstaters med berg och skog, men det finns också stränder och sol. Pensacola, även denna stad besökt av spanjorerna på 1500-talet, är mest känd för att ha en av Amerikas största flottbaser, Naval Air Station. I Tallahassee, som är statens huvudstad, har alla stats- och regeringsbyggnader. Mer än hälften av stadens invånare är sysselsatta med politik och förvalting. Jacksonville, som ligger vid floden St John, är en typisk industristad. Till ytan är Jacksonville USA:s näst största stad, efter Los Angeles. En av stadens sevärdheter är Friendship Fountain, en av världens största springbrunnar. Vattnet når upp till drygt 35 meter. Den västra sidan av Florida, the Golf Coast, har länge legat lite i skuggan av Gold Coast med all sin glans. Men på senare år har fler och fler sökt sig till denna lite lugnare del av staten. Först var det pensionärerna som började bosätta sig här men under de senaste åren har även yngre amerikanare börjat inse charmen med västkusten; de små öarna, bukterna, lagunerna, stränderna och den vackra naturen.

Naples och Fort Myers är två små lugna städer med shopping och badmöjligheter. Gatorna kantas av kungspalmer och klimatet är varmt och skönt året runt. En välbesökt sevärdhet är Edison Winter Home, där uppfinnaren Thomas Alva Edison spenderade sina sista år. Här finns ett museum, ett kemilaboratorium, botanisk trädgård och familjens hem. Sarasota är Floridas kulturella huvudstad. Teater, balett, musikaler och konserter kan man se i Van Wezel Preforming Arts Hall, där den största konsertsalen har 1779 platser. St Petersburg har rykte om sig att vara en stillsam och avspänd stad befolkad av pensionärer. Men på senare år har även yngre amerikaner och turister upptäckt den långa kedjan av småöar utanför St Petersburg som går längs kusten vid Mexikanska golfen. Tampa är nog den stad på denna kust som lockar till sig flest besökare. Här ligger nämligen Busch Gardens – The Dark Continent; en jättelikt safari- och nöjespark. Området är byggt intill bryggeriet Anheuser Busch och man kan inleda eller avsluta sin dag med en guidad visning och provsmakning på bryggeriets varor. Men för att ingen sedan skall gå vilse i nöjesparken är det begränsat till max tre öl per person. I Ybor City, Tampas kubanska kvarter, kan man fortfarande få se konsthantverkare rulla ciggarer för hand. Det finns många små mysiga kaféer där man kan smaka på kubanskt (starkt) kaffe.

Georgia

Georgia är en typisk ”sydstats stat” och en av de tretton första staterna som gick samman i union. Innan européerna anlände hit var det indianerna som bodde och brukade marken och de två stammar som höll till här var Creek och Cherokee. Georgia har mycket att erbjuda sina besökare; sköna sandstränder, vacker natur, historiska platser, jakt, fiske, golf, forsränning, storstadsliv och vänliga människor. Det odlas persikor och pecannötter runtom hela staten då klimatet är skönt och behagligt året runt. Av den stora skörd av persikor som årligen skördas i Georgia har staten fått sitt smeknamn ” Peach state” (persiko staten). I norra Georgia finns en vandringsled, Chieftains trail som är en 24 mil lång vandring genom tre historiska kulturer; förhistorisk Mississippi, Creek och Cherokeeindianernas. I Cherokee hålls årligen ett Pow-Wow (indianmöte) där man träffas, dansar och umgås. En annan led som också är av historiskt intresse är Blue & Gray Trail som sträcker sig från Tennessee till Atlanta, Georgia. Den går genom många av inbördeskrigets slagfält, platser med monument och storslagna sydstatsplantage. Atlanta är en storstad som vilken annan men ändå inte. Det ligger ett sydstatslugn över staden trots sin storlek och internationella standard. Atlanta började som en liten järnvägsknutpunkt men växte snabbt och hade redan 1845 vuxit sig stor nog för att bli kallad för stad. CNN (TV nyhetskanal) har sitt huvudkontor här i CNN Center. Det finns dagliga 45 minuters guidade turer genom CNN studios. Ett annat, och kanske ännu mer känt företag, har även det sitt huvudkontor här i Atlanta, nämligen Coca Cola Co. De har också guidade turer dagligen. I Woodruff Park kan det vara skönt att koppla av efter en hel dags shopping. Parken är en gåva till staden från Robert Woodruff, ägaren av Coca Cola Co. Ebenezer Baptist Church är ett annat ställe man bör besöka. Det var här Martin Luther Kings pappa var pastor och även senare han själv. En annan välkänd Atlantabo är Margaret Mitchells. Hennes namn kanske inte säger alla så mycket men de flesta har nog läst hennes bok eller sätt filmen ”Borta med Vinden”. Colonial Coast kallas den del av Georgia som ligger längs med atlantkusten. Här avlöser de långa, vita sandstränderna varandra mil efter mil. Det är lugn och harmoni som vilar över hela kusten, dess städer och invånare. Den största staden utmed kusten, Savannah, har bevarat sin charm och småstadskänsla väl. Den har flertalet gånger blivit vald till en av de tio bästa och vackraste städerna i USA. Det finns många små Bed & Breakfast och Inn’s att bo på runt om i staden och det är lätt att ta sig fram, det mesta är inom gångavstånd. Det finns även spårvagnar för den som så önskar. Ett bra och vackert sätt att se staden är att följa med en hjulångare på en tur längs med Savannah River. I Historic District finns många byggnader från kolonialtiden och flertalet av husen går att besöka. Det finns som sagt mycket att se och göra i denna vackra sydstats stad, så stanna till ett par dagar och låt dig föras tillbaka ett par hundra år i tiden till ”Historic Savannah”. Brunswick & The Golden Isle ligger i sydvästra hörnet av Georgia strax innan man passerar gränsen till Florida. I Brunswick, som är en liten hamnstad, finns en av världens största räktrålarflottor och det är ett rent nöje att stå i hamnen och se på när hela flottan ger sig ut till havs för att fiska. Från Overlook Park har man bra utsikt över staden och dess omgivningar. Öarna St Simons Island, Little St Simons Island, Sea Island och Jekyll Island utgör tillsammans det som i dagligt tal kallas för Golden Isle. De är små pittoreska öar med mysiga fiskesamhällen. Den ö som är mest speciell är Little St Simons Island, den tar nämligen endast emot 24 besökare åt gången. Det är en privatägd ö med vacker natur och sköna stränder.

Kentucky

Staten Kentucky är känd för sina fullblodshästar och de oändliga fälten. Av den 200 år gamla traditionen att föda upp fullblodshästar har det b l a blivit en av världens förnämsta fullblodstävlingar, Kentucky Derby och den går av stapeln första måndagen i maj varje år i Louisville.

Under våren och blomningen skimrar fälten i blått, därav namnet The Bluegrass State. Det blå gräset har inspirerat många musiker och bluegrass är den musik som spelas här, banjo är ett av de typiska instrumenten.

Välj Highway 23, Country Music Highway, här finns många festliga ställen med mycket musik och trevliga människor.

Kentucky är inklämt mellan Appalacherna och Mississippi River. Det finns mer än 2 200 kilometer vandringsleder. Vill man inte vandra så finns det som sagt massor av hästar, man kan antingen ge sig ut på en ridtur tillsammans med en guide eller på egen hand. De slingriga vägarna passar också utmärkt för cykelturer. Trans America (bicycle) Trail går genom staten. Kentucky är fylld av sjöar och älvar, här finns alla slags vattensporter och utmärkt fiske.

Frankfort är statens huvudstad, men 120 kilometer därifrån ligger en mer känd stad, Lexington, hästuppfödarnas huvudstad. I området finns mer än 250 hästfarmer. Detta är verkligen The Bluegrass Country. När du kör genom området passerar du de blåskimrande fälten med hästar som betar. Fälten är omringade av vitmålade staket, kilometer efter kilometer. Lugn och harmoni råder här. Mellan Louisville och Nashville finns världens största område med grottor, Mammoth Cave National Park. Här kan du ge dig ut på upptäcktsfärd bland alla olika slags grottor. Det finns guidade turer, allt från en timma till heldagsturer.

I södra Kentucky störtar Cumberland Falls ner, ett fantastiskt vattenfall med en fallhöjd på 20 meter. Här är en av de få platser i världen man kan beskåda något så vackert som moonbow. Månens ljus reflekterar misten av fallet och man får känslan av att vara mitt i en saga. Hade näcken funnits i USA, hade han trivts här. Är du mer för äventyr än för romantik kan du ge dig ut på Cumberland River som erbjuder en av USA:s bästa forsränning.

Louisiana

Staten med de bördiga fälten av bomull och ris, med plantager och vackra mangårdsbyggnader. Spöklika träsk med döda träd där det sitter skräckinjagande fåglar och New Orleans med den ständiga festen. Välkomna till The Deep South och Louisiana. New Orleans, staden som aldrig sover, det spelar ingen roll vilken tid på dygnet eller vilken tid på året. Kanske är det blandningen av det bästa från Spanien, Frankrike och Västindien som har skapat denna karnevalens, jazzens, matens och romantikens stad. Här finns The French Quarter, (Vieux Carré), stans själ och hjärta med Bourbon Street och alla de kända jazzklubbarna. Kaféerna har de franska fönstren öppna mot gatan och musiken strömmar ut: jazz, zydeco, ragtime mm, och blandas med musiken från alla gatumusiker och sången, dansen och sorlet från människorna. Från restaurangerna kommer de läckraste dofter av cajun-och creole rätter, återigen en glad blandning av det franska, spanska och västindiska köket. Jambalaya och Gumbo är några av alla de välkryddade rätter man måste pröva. Mardi Gras, den största av alla fester. Den börjar redan i januari och har sin höjdpunkt precis före påsk då den avslutas. Vid denna tid kan det vara mycket svårt att få tag på hotell så man bör vara ute i god tid. Man måste ju också ta en tur på en av hjulångarna som går längs Mississippi River. även här är det livat med jazzmusik och dans. Efter några dagar av fest i New Orleans kan det vara skönt att ge sig ut på en biltur till lugnet. Om du kör Great River Road till Baton Rouge, statens huvudstad, får du se många vackra plantager med sina fantastiska herrgårdar; Mount Hope Plantation, är en av de vackraste. St. Francisville är också väl värt ett besök. Staden är som ett levande museum. Man kan bara ströva omkring och få känslan av att vara tillbaka på 1800-talet. Husen är otroligt vackra och man förstår att dessa typiska hem från södern har inspirerat många romantiska filmer. Förutom alla plantager består Louisiana till stor del av vatten och här finns Nordamerikas största träsk – Atchafalaya Basin. Vill du ha lite spänning; ta en tur ut på träsket med airboat eller kanot, men se upp för träskmannen, han finns där någonstans…

Mississippi

Det här är hjärtat av ”The Old South”, Dixieland. Stora herrgårdar, söta dofter av magnolia, vita bomullsfält och rytmer av Delta Blues. Diagonalt genom staten går Natchez Trace Parkway. En vägsträcka på cirka 70 mil från Nashville, Tennessee, till Natchez i sydvästra Mississippi. Det var indianerna som lade grunden till denna väg för mer än 8000 år sedan.Med början i norra Mississippi vid foten av bergskedjan Appalacherna slingrar sig vägen fram genom en allé av mossklädda lövträd ibland så tät att solstrålarna knappt kan tränga sig igenom.Första staden är Tupelo, här föddes Elvis Presley. Det lilla huset han en gång växte upp i ligger numera mitt i Elvis Presley Park och här finns också Elvis Presley Museum. ”The Trace” fortsätter söderut till Jackson. En omväxlande sträcka av odlade fält, skogar, blommande ängar och träskmarker. På många platser finns det vandringsleder och möjligheter att paddla kanot. Jackson är statens huvudstad. En trevlig småstad. Med sina 200 000 invånare är det faktiskt Mississippis största stad.

Nu börjar vi närma oss Natchez och naturen runtom blir mer och mer spännande. Staden är vackert belägen på en klippa med utsikt över Mississippi River. Innan inbördeskriget bodde hälften av hela USA:s miljonärer i denna lilla stad. De flesta hade gjort sig rika på bomullsodling och Natchez präglas av deras fantastiska herrgårdsliknande hem, många av dem numera museum.

Norrut från Natchez går Highway 61 – Blues Highway – upp till Greenville. Här i Mississippis delta föddes bluesen. Halvvägs ligger staden Vicksburg, ännu en vacker sydstatstad. Kullerstensgatorna och de vitpelade husen återspeglar den gångna tiden.

The Gulf Coast, även kallad The Golf Coast, har förutom långa sandstränder många golfbanor av hög klass och man kan tack vare klimatet spela hela året om. I februari firas, liksom i New Orleans, Mardi Gras med massor av musik och dans.

North Carolina

Blue Ridge Parkway som börjar i Virginia fortsätter även in i North Carolina’s Mountain Region. Det är en vacker och naturskön väg. Här finns många rastplatser att stanna vid för att fotografera, fika eller för att ge sig ut på en dags vandring i bergen. Längs med vägen ligger Grandfather Mountain och Mt Mitchell, den högsta toppen i östra USA. Om man önskar stanna till lite längre än bara för en dag, är Boone och Blowing Rock två små mysiga bergsbyar där man kan bo bra och äta gott. I den sistnämnda ligger Mystery Hill där det finns vetenskapliga och optiska illusioner och i Mystery House trotsas gravitetslagen. Här finns även Wild West, nöjesparken med b l a Tweetsie Railroad, ett ångloksäventyr, där man blir attackerad av både banditer och indianer längs färden. I Heartland, som den centrala delen av North Carolina kallas, ligger statens största stad Charlotte. Här finns ett intressant ställe, Discovery Place, med ett akvarium och ett regnskogområde som visar och berättar om North Carolinas djurliv, en OMNIMAX teater och ett planetarium. Även här finns en stor nöjespark Paramount’s Carowinds med över 40 olika åkattraktioner, restauranger, shower och ett nyligen öppnat vattenpalats – Water Works. I Durham och Raleigh som båda är typiska universitets städer finns ett stort utbud av affärer, restauranger, barer, pubar och nattklubbar. Raleigh är statens huvudstad. I området finner man några av världens bästa golfbanor. I Pinehurst ligger banan som kommer att vara värd för 1999 års US Open. Som namnet antyder, så finns långa, sköna sandstränder vid Coastal Region. Sola och bada är ett måste när man är på besök i North Carolina. För att nämna några ställen så bör man ej missa Beaufort med sitt fina Maritima centrum, Kure Beach har ett välbesökt akvarium och Kill Devils Hills. Det var här bröderna Wright gjorde sin första flygning och numera finns ett museum tillägnat bröderna. Det finns även två nationalparker i området; Cape Lookout National Seashore och Cape Hatteras National Seashore. Här möts de vita sanddynorna och Atlanten. Att spendera några lata dagar här ute är bra för både kropp och själ. Jag är alldeles säker på att ni kommer att hitta er egen lilla pärla längs denna vackra kuststräcka.

South Carolina

Ännu en sydstatspärla full med historiska platser, vacker natur, långa sandstränder, städer för shopping och vänliga människor. South Carolina är uppdelad i tio mindre distrikt alla med samma varma välkomnande. Jag tycker att det ligger lite mystik över hela staten och så finns det mycket spännande historia. Indianer, slaveri och inbördeskrig är några exempel.

Charlseton, en aristokratisk kolonialhamnstad med många vackra byggnader och trädgårdar. Här känns det som tiden stått stilla. Staden har många kyrkor och har ibland blivit kallad ”the Holy City” (den heliga staden). Charles Towne Landing är en annorlunda park som ligger på samma ställe som de första engelska nybyggarna bodde. Det finns en sightseeingtur med häst och vagn som tar en med runt i denna engelskinspirerade trädgård.

Ett annat mycket välbesökt ställe är Fort Sumter, troligtvis den mest välkända militärhistoriska platsen i hela USA. Det var mot Fort Sumter som det första skottet avfyrades från Fort Johnsson år 1861 och som blev inledningen till inbördeskriget.

MB beach

Grand Strand och Myrtle Beach; hela kusten är som ett pärlband av små mysiga hamnstäder och badorter. Här skall man inte ha bråttom utan i sakta mak ta sig fram; mellan sanddynorna, surfande på vågorna eller spelande på någon av alla de golfbanor som finns i området.

Murrell’s Inlet är ett bra exempel på ett litet mysigt fiskarsamhälle. Staden är känd för att ha många utsökta fisk- och skaldjurs restauranger. Man kan också följa med ut till havs på ett fiskeäventyr eller stanna hemma och fiska krabbor i hamnen. Myrtle Beach är raka motsatsen till Murrell’s Inlet. Denna badort har under vintertid en fast befolkning på cirka 28 000 invånare, men under sommar och semestertider stiger siffran till cirka 350 000 som alla vill ta del av sol, bad och de aktiviteter som finns här. Naturligtvis finns det annat att göra än att lata sig på stranden, även om det är därför de flesta reser hit. Vill man så kan man göra endags- eller flerdagsutflykter inåt landet där det finns skogar, sjöar och berg. Aktiva eller lata dagar, South Carolina har allt!

Tennessee

Musikens och bergens stat, Great Smokey Mountains i öst och Mississippi River i väst och däremellan musikstäderna Nashville och Memphis. Nashville är inte bara statens huvudstad utan också countrymusikens huvudstad. Härifrån kommer mer än hälften av alla skivor som produceras i USA, allt från pop till country & western. På Music Row samlas alla musikfans. Här har många musikstjärnor sina egna butiker och det finns flera inspelningstudios. Man kan besöka RCA studio B, där bl a Elvis Presley spelade in ett par hundra skivor. 15 kilometer öst om downtown ligger ytterligare ett centrum, den stora musik- och nöjesparken Opryland USA. Här finns flera scener för musikuppträdande, restauranger, affärer, karuseller mm. Den största attraktionen är Grand Ole Opry House. Sedan mitten av 70-talet spelar man in det legendariska radioprogrammet Gran Ole Opry här. Det här programmet sändes för första gången 1925 (även under andra världskriget) och är därmed USA:s äldsta radioprogram. Det är verkligen en upplevelse att vara med om en inspelning. Vid Mississippi River ligger Memphis, känd som Elvis Presleys stad, även om han inte är född här, utan i Tulepo, Mississippi. Graceland ligger inte långt härifrån och i augusti varje år firas the King of Rock and Roll med en Elvis International Tribute Week.

9/1/10 MEMPHIS Tourism

Beale Street är gatan där allting händer, musikgatan framför alla – home of the blues. Här finns de bästa bluesklubbarna, BB King’s m fl och massor av restauranger. Ännu en kung mötte sitt öde inte långt från denna gata, 1968 på Lorraine Motel blev Martin Luther King Jr mördad. Efter detta mord blev Beale Street som förlamad under en tid, men idag har den vaknat till liv igen. Runt om Memphis odlas bomull på stora arealer och staden är USA:s viktigaste bomullsmarknad.

Virginia

Sydväst om Washington DC på andra sidan floden Potomac, finner vi den vackra och natursköna staten Virginia. Många gånger när man besöker DC är man inte medveten om att man faktiskt kommer till en annan stat om man åker eller går över bron Arlington Memorial. Staden på andra sidan bron heter Arlington och här kan man besöka Pentagon (försvarsdepartementet). Här kan man följa med på guidade visningar (medtag legitimation) eller besöka den berömda kyrkogården Arlington National.

I den charmiga hamnstaden Alexandria med anor från 1700-talet kan man på de kullerstensbelagda gatorna gå omkring och njuta av den tidens arkitektur som är välbevarad. Inte långt härifrån ligger Mount Vernon, George Washington’s (USAs första president) eleganta hem och plantage. Richmond, som är statens huvudstad, var innan inbördeskriget huvudstad för hela södern.

Virginia är ett perfekt resmål för den som tycker om historia, natur, sol och bad. Williamsburg, Jamestown Island och Yorktown ligger alla i Colonial National Historic Park (en historisk nationalpark). Här finns museér och vandringsleder som tar en med tillbaks till kolonialtiden. Virginia Beach, Hampton och North Hampton halvön för att nämna några av alla de ställen där man kan tillbringa ett par lata dagar på stranden. I Virginia Beach finns ett Maritimt center och flertalet delfinskådningsturer avgår härifrån. För att komma ut till North Hampton halvön måste man ta sig över Chesapeak Bay. Den närmaste och snabbaste vägen är en led som går mellan Norfolk och Cape Charles, den är tre mil lång och består av broar och tunnlar. Man kan även välja att köra upp igenom hela Virginia och ner via Maryland och ut på halvön.

I de västra och mellersta delarna av Virginia finner vi skog och berglandskap. På gränsen mellan Virginia och West Virginia ligger bergskedjan Appalacherna som erbjuder alla typer av utomhusaktiviteter året runt; laxfiske, vandring, ridning och skidåkning. Blue Ridge Park Way är en mycket vacker och naturskön bilväg som sträcker sig från Waynesboro, Virginia till Cherokee, North Carolina. Det kan bli många stopp längs vägen då vattenfallen, källorna och picknick ställena avlöser varandra ideligen.

West Virginia

West Virginia är uppdelad i åtta regioner, alla med sin speciella charm och alla väl värda att besöka. Det är lätt att ta sig runt vare sig man väljer att hyra bil eller åka med det väl utbyggda nätet av buss och tåg. I Metro Valley finns de lite större städerna Huntington, South Charleston och Charleston, den sistnämnda statens huvudstad. Här finns museer, shopping, restauranger, baseboll och hundkapplöpningsbanor, vilket är ett väldigt populärt nöje för Charlestonborna. Det är aldrig långt till naturen och lugnet från Charleston, man tar sig snabbt ut ur staden och befinner sig snart i en lummig skog eller vid en stilla framflytande flod. New River/Greenbrier Valley är området med ett häpnadsväckande vackert berg- och skogslandskap. Att stå på en av de många utkiksplatser som finns i Hawk’s Nest State Park och blicka ut över New River som sakta flyter fram är en fantastisk upplevelse och som bomull för själen. Men man skall inte tro att hela New River är en stilla flod som i sakta mak slingrar sig fram, här finns nämligen också några av landets bästa ställen för häftig forsränning. I området Mountain Lakes som ligger i hjärtat av West Virginia finns orörd natur, frisk härlig luft, sjöarna är vackert blåa och väldigt djupa och om natten en stjärnfylld himmel. Hit åker man först och främst för att komma ut i naturen – här finns gott om vandringsleder och historiska platser att besöka. Potomac Highlands, även detta ett område för den som älskar att vara ute i naturen, sommar som vinter. Skidåkning, kanoting, vandring, klättring, grottutforskning och ridning är några av de aktiviteter som erbjuds. I Eastern Panhandle, i nordöstra hörnet av West Virginia, bor många som arbetar i någon av de större städerna, t ex Washington DC eller Baltimore. Små pittoreska byar, eleganta hotell, rekreationskurorter och vacker natur är det som lockar folk hit. Mountaineer Country, här finner man en härlig blandning av fort från pionjärstiden, etniska festivaler, täckta broar, forsränning, sportevenemang och milslånga vandringsleder. Mitt i allt detta ligger små mysiga samhällen med Bed & Breakfasts att bo på och antikvitetsaffärer att handla i. Northern Panhandle utgör området i norra West Virginia. Här har man lyckats väl med att blanda det moderna samhället med historia. Staden Wheeling är ett praktexempel på en stad som lyckats bevara de gamla viktorianska husen och samtidigt byggt nya moderna komplex. Independence Hall och Center Market är platser där historien kommer till liv. Oglebay Resort är något man bör besöka, en rekreationsort utan dess like. I Mid-Ohio Valley, finns små mysiga städer, vacker natur, oändliga vandringsleder, jakt och fiske. Staden Fenton och området runtomkring är känt för att göra vackra saker i glas. Ripley är centrum för mycket av områdets hemslöjdsarbeten.