Pacific

Alaska

Tre miljoner sjöar, 3 000 floder, 1 800 öar och mer än 100 000 glaciärer, vikar, fjordar, passager, kanaler, 15 000 vithövdade örnar, 40 000 grizzly- och brunbjörnar – Alaska vår sista stora vildmark!

Allt i Alaska är stort, förutom invånarantalet, av de 550 000 som bor i hela Alaska bor nästan hälften i staden Anchorage. Denna enorma stat är drygt tre gånger så stor som Sverige, här finns Nordamerikas högsta topp, glaciärer stora som hela Schweiz, Alaskakrabban som kan bli en meter från klo till klo, kålhuvuden som väger upp till 27 kilo, 25 kilos laxar, brunbjörnar som är tre meter på stående fot och valrossar som kan väga mer än 1,5 ton!

Icelandair FAM

Om du så väljer att uppleva Alaska från en lyxig kryssning, tåg med panorama fönster, till fots, på cykel eller kanot så kommer du aldrig att sluta att förundras över oändliga avstånd och vidsträckta horisonter. För dig som paddlar kajak är Glacier National Park & Preserve ett paradis, därute i den stora stillheten kan man plötsligt höra tidvattenglaciärerna kalva stora isblock och valar hämta luft. Björnar fiskar lax medan sälarna solar sig.

Denali National Park & Preserve är den bekvämaste nationalparken i Alaska. Parkens egna bussturer med speciella naturguider tar dig med på en resa där du inte bara får se denna vidsträckta nationalpark utan också få lära dig om dess enastående växt- och djurliv. Inte mindre än 37 olika sorters däggdjur finns representerade och man har noterat 130 fågelarter, bland dem flera olika örnar. Här finns älg, varg och det lär finnas nästan 300 brunbjörnar och 200 svartbjörnar. Över allt detta vakar Mt McKinley, Nordamerikas högsta berg, 6 194 meter, mäktigast sett från Wonder Lake. För dig som har lite mer tid och vill uppleva naturen riktigt nära rekommenderas att ge sig ut på vandring eller vad som börjar bli alltmer populärt, att cykla. Det finns även turer med guide och längs med vandringslederna finns det campingplatser med de mest fantastiska vyer. Att bila i parken är däremot svårt, det krävs speciellt tillstånd som är mycket svårt att få. Man får heller inte glömma bort att Denali har mer än 500 000 besökare per år, planerar du att åka i juni eller juli bör du förboka så mycket som möjligt.

Möjligheterna att möta en björn är stor överallt, men det björntätaste området är Admirality Island, söder om Juneau eller McNeilreservatet, sydväst om Anchorage, där 100-tals gamla och unga grizzlybjörnar samlas varje sommar till en laxfest som varar i tre månader.

Under samma tid kan man också gå på sitt livs svensexa på klippön Round Island i Bristol Bay. Här laddar valrosshannarna, ibland upp till 16 000, inför de mörka vinternätternas stundande kärleksäventyr med honorna som stannat kvar på isflaken längre norrut.

Det är vildmarken, den stora tysta, skrämmande sköna vildmarken som nu liksom i början av seklet lockar en särskild typ av människor till Alaska. Människor som värderar äventyret, utmaningen, friheten och det ursprungliga högre än materiell trygghet och bekvämlighet.

P

Kalifornien

Naturen i USA är som en spegelbild av det amerikanska samhället; gränslös och oförliknelig. Så även i Kalifornien – här finns så många naturmiljöer, den ena mer fantastisk än den andra. När man reser här förundras man över naturens vilda skönhet och det är inte utan att man känner en djup respekt.

San Francisco

California, San Francisco Bay Area, San Francisco, Cable Car 2

Det är svårt att bli uttråkad i San Francisco. Promenera över Stilla Havet på Golden Gate bron, meditera i en redwooddunge mitt i centrum, färdas med de kända kabelspårvagnarna uppför de branta backarna eller flanera i Fishermans Wharf. Staden är inbäddad i ett förtrollat dis, genom dimman skymtar moderna skyskrapor och viktorianska trähus i mjuka pastellfärger, byggda på branta kullar. Det är svårt att beskriva San Francisco med några få meningar. För att inte gå miste om något föreslår jag därför att ni vid ankomsten besöker turistbyrån på Market Street eller kontaktar oss för lite tips innan avresan.

P

Yosemite National Park

Fyra timmar öster om San Francisco, vid foten av bergskedjan Sierra Nevada, hittar man mäktiga Yosemite National Park. Med sina spektakulära granitklippor, många vattenfall och jätte-mammutträd är parken ett måste för naturälskaren. Bästa tiden för ett besök är på försommaren eller hösten, under juni-augusti är här ganska trångt. Man kan åka bil genom hela parken, vandra eller cykla. Om du har tänkt att campa, var då försiktig så att de 300 brunbjörnarna som finns i parken inte får vittring av din matsäck!

Highway 1

Alla har säkert hört talas om turistattraktioner som Disneyland och Hollywood. Men Kalifornien har så oändligt mycket mer att erbjuda. För att få ett smakprov på ”the Golden State”, rekommenderar jag att man hyr en bil i San Fransisco och kör längs med kustvägen på Highway 1 till Los Angeles. En färd på cirka 700 kilometer, väl värd varenda meter. Vägen slingrar sig längs Stilla Havet med sandstränder insprängda bland branta klippor – utsikten kan få vem som helst att tappa andan.

Söder om San Fransisco är Hwy 1 brant och kurvig, sevärdheterna startar nästan genast. Vill du se naturliga tidvattenpooler, ska du stanna till i Moss Beach. I Ano Nuevo State Park kan man under januari-mars se vilda elefantsälar gå upp på land och ännu ett stycke söderut tar man av något inåt landet och hittar Henry Cowell-skogen med Redwoodträd som är över 100 meter höga.

Carmel är en pärla. Gnistrande vita sandstränder, förvridna cypresser och mörka klippor bildar ramen kring denna pittoreska sagostad. Här finns ett hundratal gallerier, antikvitetsaffärer och specialbutiker. Däremot inga snabbmatkedjor, parkeringsmätare eller ens nummer på husen!

Sträckan mellan Carmel och San Simeon kallas Big Sur och är min personliga favorit. Man riktigt känner havets makt när bränningarna dånar in mellan de höga, spetsiga klipporna. Surfare, tillsammans med sälar och havsuttrar, samsas om de väldiga vågorna. Havet, klipporna och de solbelysta gröna kullarna är en sådan njutning för ögat att det nästan gör ont. På många ställen kan man klättra ner till stranden och hitta vikar som man får ha alldeles för sig själv.

Sträckan efter San Simeon kallas Central Coast och hör blir bebyggelsen tätare. Man passerar badorter såsom Pismo Beach, Santa Barbara och Santa Monica och innan man vet ordet är man tillbaka i verkligheten och befinner sig mitt i världsmetropolen Los Angeles.

Los Angeles

Los Angeles; pulserande av liv, sjudande av aktiviteter, 15 miljoner människor på en yta ungefär lika stor som Skåne… Los Angeles är överväldigande! Hyr en bil redan från början, fundera inte ens på att ta dig till de olika sevärdheterna kommunalt eller till fots, det tar för lång tid!

L.A, som alla säger, är en storstad med många kontraster. Det är inte långt mellan ofattbar lyx och ohygglig slum. Beverly Hills, Santa Monica, Long Beach och Anaheim är namn du säkert hört talas om. Och det är i Los Angeles som Hollywood ligger, filmens mecka. Filmindustrin är en stor del av Kaliforniens moderna historia och vid ett besök på Universial Studios får man en bra inblick hur det går till bakom kulisserna.

Vill man uppleva en annorlunda, ganska typisk L.A – atmosfär, stanna då till på Venice Beach. Här händer alltid något; färgstarka människor tävlas om att synas mest – en myllrande strand fylld av kontraster och en härlig känsla av frihet!

Ett par mil söder L.A ligger Disneyland, en enorm nöjespark indelad i åtta områden; äventyrslandet, Fantasilandet m fl. Här kan man spendera flera dagar och ändå inte hinna se allt – en upplevelse för gammal såväl som ung.

Vindistrikten

Kalifornien har ett idealiskt klimat för vinodling. Cirka 90 minuter med bil från San Fransisco ligger drygt 150 vingårdar, de mest kända är Napa och Sonoma Valley. Här är väldigt vackert att köra omkring och många gårdar erbjuder guidade turer, provsmakning och försäljning till fördelaktiga priser.

California, Napa Valley, St Helena Duckhorn Vinyards

Landskapet är idylliskt med vinodlingarna som klättrar utefter sluttningarna och de pittoreska vingårdarna. Har man inte hyrt egen bil, kan man för en relativt billig penning boka en tur till Napa Valley med limousine. Bilen hämtar då upp i San Fransisco och kör runt vingårdarna under en halv- eller heldag. Eller varför inte fördas med luftballong över dalen? Vad man än väljer, så blir besöket minnesvärt.
P

P Hawaii

Med en traditionell blomsterkrans och ett vänligt ”Aloha” hälsas du välkommen på Hawaii.

Hawaiiöarna är en ögrupp bestående av 132 öar – en märklig blandning av amerikansk atmosfär, polynesisk kultur och exotisk natur och färger. Öarna är mycket natursköna, med dramatiska vulkanberg som reser sig direkt ur havet och med många underbara sandstränder.

Klimatet är behagligt och temperaturen jämn året om. Den ständigt svalkande brisen gör att det nästan aldrig känns för varmt. En uppfriskande regnskur får man räkna med på eftermiddagarna.

En resa till Hawaii kostar mindre än vad man kanske tror och utbudet på hotell och restauranger gör att det mesta håller mycket god standard. När du ändå är på Hawaii rekommenderar vi att du passar på att besöka minst två eller tre av öarna, det är lätt att ta sig mellan öarna. På Hawaii finns några av USA:s och därmed världens bästa golfbanor. Speciellt på vintern strömmar golfare hit och det finns ett stort urval av golfbanor öppna för allmänheten på samtliga öar.

Den internationella flygplatsen ligger i Honolulu på ön Oaho. Det är här världens mest berömda strand finns – Waikiki Beach. Och massor av turister… Det blir en speciell puls med allt folk, men vill man hitta öde stränder får man leta vidare. Där stranden slutar i söder reser sig vulkanen Diamond Head som blivit ett landmärke för Oaho. Bästa och bekvämaste sättet att ta sig runt är att hyra en bil.

Sydost ut ligger Hanuma Beach, ett ljuvligt ställe för bad och snorkling bland korallreven. Här kan man se fiskar i de mest fantastiska färger som ibland äter direkt ur handen på dig! Här spelades delar av Elvis-filmen ”Blue Hawaii” in.

Man with surfboard on beach at sunset

Surfare har sitt mecka på Hawaii, vindarna och vågorna ligger precis rätt. På norra delen av ön finns Banzai Pipline och Sunset Beach som för surfare är vad Super Bowl och Astrodome är för amerikanska fotbollsspelare. Inget för nybörjare direkt, men det är kul att titta på surfarna som kämpar med de hushöga vågorna. Sedan 1952 hålls World Cup-tävlingar i surfing här.

Pearl Harbour är ett av andra världskrigets mest kända namn och ligger som ett minnesmärke med museum och filmvisningar. Ibland hålls föreläsningar av överlevande om dagen då Pearl Harbour attackerades. Passa på att njuta av öns bekvämligheter. På de flesta av de stora hotellen bjuder man på sång, musik och hula-dans vid solnedgången. Blicka ut över havet, pröva Mai Tai, en typisk drink här och häpna över solens skönhet. Som en jättelik blodapelsin sjunker den ner i djupet varje kväll för att troget komma tillbaka nästa dag och värma oss igen.

Kauai är den nordligaste av Hawaii-öarna. Ofta kallad ”the Garden Isle”, trädgårdsön, eftersom det prunkar och växer så det knakar här. Många tycker Kauai är den absolut vackraste av öarna, grönare och frodigare än någonstans på jorden. Här odlas papaya, mango, kokosnötter och kanske framförallt ananas. Kauai är fortfarande relativt oexploaterad, här finns inte alls lika många hotell som på Oaho, Maui eller Big Island. Hawaiis bästa stränder finns på Kaui med riktigt kritvit sand, delade av dramatiska klippor.

”Hawaiis Grand Canyon”, den över 600 meter djupa Waimea-klyftan ser man bäst från en helikopter. Likaså Na Pali kusten med dess häftiga klippformationer och en av världens vackraste vandringsleder.

Hawaii, ”The Big Island”, är den största och yngsta av öarna. Här finns två vulkaner som fortfarande är aktiva, Kilauea och Mauna Loa. Man kan köra bil till Hawaii Volcanoes National Park och fritt ströva omkring i detta månlandskap och titta ner i kratern. Lite läskigt att se lavan som strömmar ut från vulkanen Kilauea i norr eller att blicka upp mot den 4 200 meter höga toppen Mauna Loa som olycksbådande spyr ut sin rök.

På Hawaii odlas orkidéer i mängder, olika nötter och det kända Kona-kaffet. För övrigt är ön väldigt vacker med sina grönskande regnskogar, vattenfall och stränder i olika färger – vita, svarta, röda och gröna, det är bara att välja!

Många tycker att Maui är en riktig sagoö. Drömmen om vajande palmer, vattenfall, långa sandstränder och kristallklara vatten uppfylls garanterat här. Man blir alldeles matt av allt det vackra. Man kan dyka och snorkla längs hela kusten, fiskarna och korallerna är otroligt färggranna och sikten är god på grund av det kristallklara vattnet. Även Maui är en vulkanö. Besök gärna Haleakala, en 3 000 meter hög vulkantopp. De många ananas odlingarna är en fröjd för ögat.

Från Maui är det lätt att ta båten till Lanai, ”ananas ön”. Relativt orörd, tropisk och vacker. Här finns egentligen bara en strand som är säker att bada vid, men det är mysigt att ligga och snorkla bland reven eller låna en kanot och paddla runt ön. Är man här mellan december – april kan man få se valar.
P

P Oregon

Någon har sagt: Oregonbor blir inte solbrända. De rostar. Kanske är det så; vissa områden får mer än 2 500 millimeter regn per år!

Djupt inne i Oregons Cascade Range kastar sig Proxy Falls 60 meter ner över klippor som gnistrar gröna av mossa. Det finns gott om vattenfall i Cascade Range, därav namnet.

Oregon, Nature, Crown Point, Columbia River Gorge. 2

Norra kustvägen 101 genom Oregon är väl så vacker som den mer omtalade genom Kalifornien. Det dramatiska kustlandskapet erbjuder mängder av gömda vikar, sanddyner och ett rikt djurliv med sälar och sjölejon. Under vinterns ändlösa duggregn blinkar fyrarna vänligt utanför Oregons kust, en god hjälp för båtarna som kanske är på väg till Portland, Oregons viktigaste hamn. Portland är också delstatens största stad och brukar kallas Rosornas stad. I horisonten ser man Mount Hood, en mäktig vulkan och en fröjd för ögat. 

En gång i tiden dominerades norra halvklotet till stora delar av redwoodskogar och dinosaurier strövade omkring bland jätteträden. Idag har de uråldriga skogarna krympt avsevärt, men finns kvar längs kustremsan i nordvästra USA, (dock utan dinosaurier)! Även om de idag är glesare, täcks fortfarande stora delar av Oregon av redwoodskog. Man möter fortfarande stora timmerbilar som doftar gott av nysågat virke och tappade bitar av redwoodbark lyser röda på asfalten. Att vandra omkring i Redwood National Park är en mäktig upplevelse, man förundras över lugnet och den rena luften som är så lätt att andas. Under lövverken faller skymningen ett par timmar tidigare än i världen runtomkring och det känns nästan lite skumt i en gammal redwoodskog.

Vid kusten, norr om redwoodriket, visar sig Stillahavskustens storslagenhet i sanden. Norra Stilla havets mäktiga dyningar och kraftiga vindar har skapat höga dyner, nästan som i Sahara. Enda skillnaden är att klimatet är annorlunda! Oregon Dunes är ett friluftsreservat och ett måste om du har vägarna förbi.
P

P Washington

Denna natursköna stat ligger längst upp i västra USA, mot gränsen till Kanada. På grund av sitt regniga klimat är grönskan i Washington iögonfallande. Landskapet påminner om vårt skandinaviska med stora skogar och många insjöar. Kanske är det just likheten till Sverige som gjort att många svenskar valt att bosätta sig här. John Nordström var en av de svenskar som gjorde sig en förmögenhet i guldruschens Klondike. En del av pengarna satsade han i en egen skoaffär i Seattle. Nordstrom gick så bra att affären efterhand utvecklades till en varuhuskedja som idag omfattar ett sjuttiotal affärer och exklusiva varuhus runtom hela USA.

Seattle, en oslagbar blandning av storstad och natur med både berg och hav. Genom sitt läge vid Stilla Havet med de magnifika snötöckta bergen Olympic Mountains och Mount Rainer i bakgrunden, har Seattle fått namnet ”the Emerald City”, (den gröna smaragden). Runtomkring finns ett hundratal öar som binds samman av en livlig färjetrafik. Denna skärgård är helt ljuvlig och ett eldorado för båtfolk med alla vikar, holmar och sund att kryssa mellan. Har man ingen egen båt ordnar Washington State Ferries, Victoria Clipper och andra rederier längre eller kortare kryssningar till öarna. Håll utkik efter örnar, späckhuggare och tumlare och njut av denna vackra skärgård. Seattle är också utgångspunkten för kryssningar till Alaska och Vancouver Island, Kanada.

Fyra mil norr om Seattle, mitt i den täta granskogen, ligger världens största hus. Det är den monteringshall där Boeing bygger sina jumbojets. Utanför fabriken ligger en startbana, där kunderna hämtar sina nybyggda plan och flyger iväg genom diset.

Washington är en vinodlarstat med ett sextiotal vingårdar som välkomnar besökare att smaka vin och köpa gårdens produkter. Vingården Snoqualmie vid foten av Cascade Mountains ligger mycket vackert, ca 40 km öster om Seattle.

Mount Rainer National Park ligger ca 170 km söder om Seattle och här finns en utslocknad vulkan, Mt Rainer. På den 4000 meter höga toppen faller mycket regn som kommer som snö högst upp och bildar de största glaciärsystemen i USA. Längre ner på sluttningarna växer djup skog och alpängar som täcks av blommor i juli och augusti.

Från Seattle kan man under klara dagar skymta den aktiva vulkanen Mount St Helen. Man kan klättra upp på berget och ta sig till kratern. Om du planerar att göra detta, rekommenderar vi att du först tar kontakt med National Park Service i Seattle för att få senaste information om läget i området.