South West

Arizona

Har du lust att pröva på cowboylivet? Att rida i solnedgången genom ett fantastiskt ökenlandskap med en äkta ”wrangler”? I Arizona har du chansen. Här kan du uppleva den riktiga ”vilda västern” – purpurröda, djupt eroderade vulkanberg, brännande öknar, jättelika kaktusar och gåtfulla indiankulturer. Samt mängder av salooner och barer. Många västernfilmer har spelats in i Arizona.

Inte långt från gränsen till Mexiko ligger Tucson. Här märks det mexikanska inflytandet tydligt; på arkitekturen, språket, kulturen och inte minst på maten. Tucson brukar kallas ”den mexikanska matens huvudstad”.

The Arizona Sonora Desert Museum ligger mitt i öknen cirka 20 kilometer väster om Tucsons centrum. I det stora området Tucson Mountain Park kan man lära sig mer om den spännande Sonoraöknens växt- och djurliv. Här finns mer än 200 olika djurarter, såsom t ex jaguar, bergslejon, puma och varg.

Söder om Arizonas huvudstad, Phoenix, hittar vi stora skogar av jättekaktusar. Saguaro kaktusarna kan bli över 15 meter höga, 200 år gamla och är unika för Arizona och Mexiko. Ett av de vanligaste brotten i Arizona är att stjäla kaktusarna – 25 000 ”Saguaros” om året går åt, trots att straffen är relativt stränga: $1000 per kaktus i böter och upp till ett års fängelse! Fem speciella kaktus poliser verkar inte hjälpa!

I Arizona finns några av USA:s största canyons – Grand Canyon, Canyon de Chelly och Salt River Canyon. Man kan inte låta bli att förundras över naturens uråldriga historia och prakt.

Missa inte Grand Canyon och Coloradofloden – hisnande upplevelser, mästerverk som tagit naturen 10 miljoner år att skapa. Om det är första gången du besöker Grand Canyon, rekommenderas Grand Canyon Village med Visitors Center. Här får man information från parkvakterna om bl a djur och växter, vandringsleder, bussturer och cykelturer runtom i parken. Närmast till Grand Canyon är det från Flagstaff, men det går också lätt att ta sig dit från Las Vegas.

New Mexico

New Mexico har en lång och blodig historia, redan på 1200-talet f Kr fanns ursprungsbefolkningen här. De första spanska upptäcktsresandena kom hit på 1540-talet och erövrade så småningom New Mexico. Indianerna fördrevs samvetslöst från sitt land och många blodiga strider utkämpades. Fram till 1848 var området betydligt större än dagens delstat och omfattade bl a Arizona, Texas, Colorado och Nevada.

Indianerna hade dock svårt att släppa sitt land och en ny inflyttning av Apacheindianer ledde till ytterligare strider. Många spanjorer dödades och de som överlevde flydde till Mexiko. Men spanjorerna gav inte heller upp och 1692 gjorde de ett nytt försök att erövra New Mexico. Denna gång lyckades man.

Tiden gick och i augusti 1846 var det amerikanska soldaters tur att erövra New Mexico och istället för Mexicos flagga, hissades nu USA:s.

Chile ristras

Santa Fe är mycket oamerikanskt med en rik och levande historia. Man förvånas av att den lyckats behålla så mycket av sitt spansk/indianska arv. Eftersom Santa Fe är belägen på över 2000 meters höjd, vid bergskedjan Sangre de Cristo, andas man en underbar, klar bergsluft även under de heta sommarmånaderna. I New Mexico skiner solen 300 av årets 365 dagar! Om man vill lära känna New Mexicos indiankultur, är Santa Fe idealiskt.

Taos, en liten stad norr om Santa Fe vid foten av Sangre de Cristo Mountains, anses av många som en av de vackraste platserna i New Mexico. Vägen hit är fantastiskt vacker genom en trång dal omgiven av rödaktiga berg. Härifrån har man fin utsikt över Rio Grandes canyon som är drygt 300 meter djup. Om vintern är Taos en omtyckt skidort.

Taos Pueblo är den mest berömda av alla så kallade ”pueblos” i New Mexico, med anor från 1350-talet. Byn ligger ensligt längst upp i en trång dalgång, cirka sex kilometer norr om Taos. Här har man ännu inte elektricitet, man eldar med ved, många av husen har jordgolv och traditionella bakugnar. Puebloindianer har bott här i över 800 år.

Oklahoma

Av alla USA:s stater är Oklahoma kanske den mest ursprungliga och enligt dem själva, landets hjärta. Höglandet breder ut sig mellan Texas böljande grässlätter och New Mexicos canyons och buskstäpper. Landskapet är fullt av kontraster – slätterna är stora och öppna och man kan se ut över avstånd som verkar oändliga. Men här och var växer skogar och täta buskage, vilda blommor breder ut sig som mattor på marken. Det finns gott om vatten till skillnad från andra stater i sydväst. På sommaren är här hett och fuktigt och på vintern kallt och klart.

Rainy Mountains är något utav ett landmärke för Kiowa-indianerna. Här kan man fortfarande uppleva indianernas ursprungliga seder och bruk. Kiowa är väl bekanta med Man-ka-ih, stormens ande. Stormarna kan överrumpla helt och ingenstans i världen kan vädret slå om så drastiskt som här.

I huvudstaden Oklahoma City ser man tydliga spår av nationens väldiga energi och enorma vitalitet. Statens goda ekonomi beror främst på tillgången på olja och naturgas, (mitt i stan kan man se oljepumpar), men också på den omfattande veteproduktionen.

Texas

I norr finns slätterna, där det är blåsigt, varmt och kallt, indianernas land. I mellersta Texas ligger de stora städerna och här finns de stora pengarna. Södra Texas är ett Mexiko i miniatyr. I östra Texas finns bomullen och plantagerna, det är den gamla Södern. Västra Texas är olja, boskap och öken. Ett hårt och farofyllt område. Det finns mycket vatten i vissa delar medan det i andra delar är brist på vatten.

Denna spännande stat med fantastiska landskap, ofantliga vidder, cowboys, rodeos och storstäder där inget verkar omöjligt. Att Texas har tillhört Mexiko märks tydligt. De glada färgerna, musiken, traditionerna och Tex-Mex maten.

Houston med sina 3 miljoner invånare är USA:s fjärde största stad, en hypermodern stad som har vuxit upp de senaste 20 åren. Man lever till stor del på oljan. Efter en snabbvisit i Houston tycker jag man ska åka söderut, det är bara 57 kilometer till Mexikanska Golfen och Galveston Island, en ö som blev en populär semesterort redan i början av seklet. Galveston är en trevlig liten stad med mycket 1800-tals bebyggelse bevarad. Utanför Galveston finns bortåt 50 kilometer badstränder, de finaste finns söder om staden. Längre ner på kusten, söder om staden Corpus Christi ligger Padre Island National Seashore, en 182 kilometer lång ö med en av världens längsta barriärer. Det här är en populär plats för ungdomar under skolloven. De kommer hit till de fantastiska sandstränderna och till förstklassig dykning.

Dallas och Fort Worth, siluetten av skyskrapor syns från flera mils avstånd av dessa tvillingstäder som kan synas mycket lika men är de mest omaka. Dallas är en modern metropol med en högre puls än någon annan stad i sydväst. Staden är ett nav, kring vilket allt snurrar, ett handels- och kulturcentrum av oerhörd betydelse. Den ena skyskrapan sträcker sig högre än den andra. Man känner säkert igen sig från TV-serien ”Dallas” (om man nu har sett den), här finns många exemplar av JR och Bobby. Annars är det väl mordet på president Kennedy som man tänker på. En minnesplatta markerar platsen där han sköts – i hörnet av Main Street och Market Street. Där finns också ett museum om händelserna kring mordet och man kan åka upp till sjätte våningen i den byggnad, Texas School Book Depository, varifrån Lee Harvey Oswold sköt presidenten. Byggnaden kallas helt enkelt numera The Sixth Floor.

I Fort Worth, även detta en skyskrapornas stad, lever däremot minnet kvar av cowboys och boskapsskötare. Här bär man cowboyhatten såväl till vardags som till fest. När man är här så är det Sundance Square man ska söka sig till. Det här var händelsernas plats i slutet av 1800-talet. Det mest kända skottdramat var på Main mellan 3:e och 4:e Street, där Luke Short, ”King of the Gamblers”, sköt ner revolvermannen Jim Courtright. Inte långt därifrån ligger ett annat ökänt kvarter,Hell’s Half -Acre. Här låg salooner och bordeller på rad, brottslingar och cowboys samlades och det var inte alls ovanligt med slagsmål som slutade med skottdrama. Även i dag finns det massor med pubar och restauranger men man behöver inte vara rädd för att bli nerskjuten.

Att inhandla en cowboyhatt är ett måste när du är i Texas. Det finns fyra olika typer – The Bullrider med hög kulle och brättet nerdraget fram och bak – The RCA-hat med lufthål och smalare brätte, – The Rancher för chefen och Hi-Roller för storstadssnobben.

Det finns två nationalparker i Texas och de är båda väl värda att besöka. Det är Big Bend National Park,en park med kantiga bergsklippor, djupa klyftor, vattenfall och öken. Om du kommer i mars eller april kan du få se när öknen blommar. Man kan antingen ta sig fram i parken till häst, i bil eller till fots. Den andra nationalparken ärGuadalupe Mountains National Park, som också består till stor del av svårframkomlig öken och här finns Texas högsta topp Guadalupe Peak, 2 667 meter. Här finns inte så många bilvägar så det blir att ta på sig sin nyinköpta hatt och hoppa upp i sadeln. YAHOO !!