Alberta

Klippiga Bergen på ena sidan och platt prärie på den andra, oländig skog och  många sjöar i norr, torr stenöken i söder – i Alberta hittar man alla naturtyper.

Ända fram till sjuttiotalet ägnade man sig mest åt jordbruk i Alberta, överallt fanns jättelika rancher som producerade kött och man odlade vete, korn och råg. Så hittade man olja – mycket olja. Och sedan naturgas. Provinsen blev rik och full av möjligheter, människor flyttade hit från hela landet. Tack vare oljan växte Edmonton och Calgary explosionsartat och blev moderna storstäder med höga skyskrapor i stål och glas. Runtom i provinsen kan man se oljekällornas pumpar jobba för högtryck i hopp om att hitta mer av det svarta guldet.

Jordbruket är fortfarande viktigt i Alberta och rancherna med sina enorma betesmarker och boskap utgör intressanta kontraster till oljekällorna i denna natursköna provins. Alberta bjuder på fantastisk skidåkning i den torra pudersnön, forsränning och fiske i de vackra bergssjöarna – en provins som gjord för äventyr!

Calgary

Calgary är en bra utgångspunkt för äventyr i Klippiga Bergen. Staden i sig är inget speciellt, förutom andra veckan i juli varje år. Då kan man uppleva Calgary Stampede, en tiodagars cowboyfestival med den största och tuffaste rodeon i hela Nordamerika. Staden blir då närmast kaotisk, fylld av festivalsugna människor från hela Kanada och resten av världen.

Dinosaur Provincial Park

Halvvägs mellan Calgary och Medicine Hat ligger Dinosaur Provincial Park – ett måste om du har vägarna förbi. Belägen i en stenöken ser parken ut som ett torrt, veckat månlandskap. För 70 miljoner år sedan frodades dinosaurier här och man har hittat kvarlevor och fossiler som man sedan har satt ihop till nästan 120 kompletta skelett. Det anordnas guidade rundvandringar genom detta märkliga landskap och dinosaurieskeletten finns att skåda i parkens utställningsområden.

Edmonton

”Porten mot norr” eller ”Kanadas oljehuvudstad” – ja, iallafall Albertas huvudstad! En intressant storstad, fylld av fart och fläkt. Här finns West Edmonton Mall – världens största shoppingcenter med över 800 affärer, ett par hotell, flera biografer, en vattenpark med strand, ubåtar i låtsasoceaner, en nöjespark…

Klippiga bergen

Två jättelika nationalparker tar upp stora delar av Albertas bergsområden löngs gränsen till British Columbia – Banff i söder och Jasper i norr. Icefields Parkway binder samman parkerna och här visar sig naturen från sin absolut bästa sida. Hyr bil, motorcykel, åk tåg eller ta en guidad busstur – hela vägen är enastående vacker!! Man passerar ett ändlöst panorama av majestätiska bergspass, glaciärer, turkosfärgade sjöar och floder. Titt som tätt träffar man på vilda djur såsom bergsgetter, älgar, hjortar och till och med björn. Man tror knappt sina ögon – glöm för all del inte kameran! Icefields Parkway kan definitivt skryta med de högsta, spetsigaste och mest spektakulära bergstopparna i hela Klippiga bergskedjan.

Banff National Park, nationalpark sedan 1885 och därmed Kanadas äldsta och kanske också vackraste. I parken finns inte mindre än 25 bergstoppar på över 3000 meter, så skidåkningen och bergsklättringen är omtalad. Det finns också goda möjligheter till kanoting och fiske i de många sjöarna, fina vandringsleder, sköna bad i varma källor eller om man vill koppla av; den lilla staden Banff och dess moderna bekvämligheter.

Lake Louise ligger ungefär 50 km väster om Banff, ofta kallad Klippiga Bergens juvel. Det är sjön man syftar på, som ligger i en liten glaciärdal omgiven av grönskande berg med snötäckta toppar. Sjön är vackrast tidigt på morgonen och då är det heller inte så mycket folk där. I närheten av Lake Louise finns en annan pärla, den djupt turkosblå Morain Lake, omgiven av natursköna vandringsleder.Jasper National Park – större, vildare och mindre exploaterad än grannen Banff. Här finns gott om vilda djur såsom björn, ren, varg och skygga pumor. I den lilla staden Jasper vandrar ”elks”, (ett slags hjortdjur), omkring i stora flockar. De passar bra in i de alpina omgivningarna, där de betar i trädgårdarna. Men gå inte för nära; de är vilda djur och blir snabbt ilskna om de känner sig hotade. Jasper är en knutpunkt med motorvögar åt alla håll och vid järnvägsstationen stannar tåget till på sin resa mellan Toronto och Vancouver. Runtom hela Jasper Park finns utmärkta vandringsleder, skidåkning, forsränning och andra friluftsaktiviteter.