Northwest Territories

Näst intill en tredjedel av hela Kanadas yta – så stort är Northwest  Territories. Det finns gott om livsrum, endast 50 000 människor bor i detta enorma territorium, kanske inte så konstigt med tanke på att här är iskallt och torrt hela vintern lång.

Fram till 1950-talet var detta område en av världens sista oexploaterade vildmarker. Indianer och inuiter utgör 60% av befolkningen, här har de kunnat bibehålla sina olika stammars traditioner och levnadssätt. De lever i harmoni med naturen, många som fiskare och jägare. Isbjörnar, grizzlybjörnar, myskoxar, bisonoxar, sälar och valar är exempel på djur som lever här.

För dig som är intresserad av Inuvialuktunfolkets språk kommer här den första lektionen; ”tuktusiuriagatigitqingnapinngitkyptinnga” är deras längsta ord och betyder: ”Du kommer aldrig att jaga ren tillsammans med mig igen”…!

Northwest Territories är indelat i tre distrikt: Mackenzie, Keewatin och Franklin. Mackenziedistriktet är det enda området med vägar och därför det mest lättillgängliga. Yellowknife är en bra utgångspunkt för expeditioner till den klippiga och vackra vildmarken eller för fisketurer till de närliggande sjöarna. I början på 1900-talet var Yellowknife detta territoriums sk ”boom-city” under guldruschens glada dagar, här finns sevärda guldgruvor. Staden är också ett stort centrum för indianskt hantverk från hela territoriet, som regel mycket välgjorda och prisvärda.

Wood Buffalo National Park, världens näst största nationalpark ligger i distriktet och är av UNESCO utsedd till ”World Heritage Site”. Här finns en flock om 6000 fritt strövande bisonoxar att förundras över och mängder av häckande vita pelikaner.

Även Nahanni National Park är av UNESCO utsedd till ett ”World Heritage Site” på grund av dess spektakulära och orörda natur. Många kanotister kommer hit för att utmana forsarna i South Nahanni River eller beundra Virginia Falls, som med sina 90 meters fallhöjd är dubbelt så höga som Niagarafallen. Här finns också åtskilliga heta svavelkällor.

Keewatindistriktet är inte så mycket att orda om. Här finns nästan ingen vegetation alls, det är vidsträckt, klippigt och kargt. Drygt 4000 personer bor här, de flesta av dem inuiter.

Franklindistriktet ligger längst norrut av de tre och här finns faktiskt inte ett enda träd! Knappt några människor heller, åtminstone inte i de norra delarna. Däremot många öar, bl a Baffin Island – en av världens största.

Denna orörda vildmark verkar som en magnet på många naturälskare som kommer hit för att fiska, fotvandra eller paddla kanot under den korta sommaren. Det är inga problem att hitta en sjö som man får vara alldeles ensam om. I juni och juli är Auyuittuq National Park översållad av prunkande blommor och det är ljust hela dygnet från maj till och med september, eftersom parken ligger norr om Polcirkeln.