Yukon

17 augusti 1896 Vid Rabbit Creek letar tre män efter guld. Två av dem är infödingar från Yukon – Skookum Jim och Tagish Charlie och så deras amerikanska vän, George Carmack. Plötsligt glimmar det till i bäcken – GULD!! De tre lycksökarna ordnar snabbt en inmutning, och döper om Rabbbit Creek till ”Bonanza”.

Idag hade guldet de hittade varit värt över en billion dollar. Nu började alltfler guldletare söka sig hit – guldruschen hade börjat på allvar.

Yukon, midnattssolens land, är ett av Kanadas tre territorier. Det ligger i nordvästra hörnet av Kanada, och gränsar till den amerikanska delstaten Alaska. Territoriet har en befolkning på 31 000 invånare och huvudstaden är Whitehorse, med en befolkning på 23 272. Territoriet har fått sitt namn efter Yukonfloden.

Kluane Lake

Här finns gott om vildmark med mängder av floder och vattendrag – man brukar kalla Yukon för kanotisternas Mecka. Avstånden är tillräckligt stora för att man skall kunna paddla i flera veckor åt samma håll. Paddlingen bjuder på storslagna naturscenerier och man kan få se bl a varg, älg, grizzlybjörnar och sällsynta fågelarter.

I Kluane National Park finns Kanadas högsta berg, Mount Logan, på 5 950 meter.