New Foundland & Labrador

Om du har tänkt köra Trans Canada Highway från öst till väst (ca 700 mil !!), då ska du starta i St John’s, New Foundlands huvudstad och Nordamerikas äldsta stad. St John’s är präglat av fisket, såsom stora delar av New Foundland och Labrador. Det är en mycket vacker liten stad med smala gränder, trappor och vindlande gator kantade av pastellfärgade hus. Stanna minst en natt, St John’s nattliv räknas till ett av världens livligaste!

Från Signal Hill har man den bästa vyn över staden, hamnen och havet, lika vackert dag som natt.

Naturen runtom New Foundland och Labrador är karg och väderpinad. Påminner om vår västkust, men från vår kust kan vi varken se isberg eller valar och inte heller skåda ett så rikt fågelliv.

Även på land finns det ett rikt djurliv och vill man ut på riktig upptäcktsfärd så är Labrador ett av de få områden i Kanada som inte är fullständigt exploaterat. Annars finns det mycket att upptäcka som redan är upptäckt bl.a. L’Anse-aux-Meadows National Historic Parc. Här landsteg vikingarna och Leif Eriksson någon gång på 1000-talet.

Det kan ibland vara svårt att ta sig runt med bil vägnätet är inte det bästa, men det finns många vandringsleder eller vattenvägen med hjälp av kanot, kajak eller färja. Har man tur kan man också få följa med på en av fiskebåtarna.

Övärlden runtom bör man inte missa. Mitt i allt finns en ö-grupp kvar som fortfarande tillhör Frankrike, Saint Pierre & Miquelon.

Hit åker man inte för solens och värmens skull, men väl för den vackra naturen och de härliga männsikorna. Besöket hit blir garanterat en genuin upplevelse och ett minne för livet!