British Columbia

Stilla Havet i väster och Klippiga Bergen i öster – de mest natursköna delarna av Kanada är utan tvekan de västra. Här ligger British Columbia, eller BC som alla säger.

De över 450 parkerna i olika storlekar har alla något att erbjuda och kan upplevas till fots, till häst, med cykel eller bil. Tusentals kilometer vandringsleder med storslagna naturupplevelser slingrar sig genom hela provinsen; på sluttningarna kastar solen reflexer i snö och is och ner i de djupa dalgångarna skimrar smaragdgröna sjöar. Här finns regnskog, glaciärer, floder, vattenfall och ett spektakulärt berglandskap.

Vancouver

Kanadas tredje största stad är vackert belägen mellan hav och berg i det sydvästra hörnet av British Columbia, bara 40 kilometer från gränsen mot USA. Få städer erbjuder så många sevärdheter som Vancouver. Ta en promenad genom Chinatown, upplev indiansk kultur och konst, njut av utsikten från Grouse Mountain eller besök marknaden på Granville Island.

En promenad till Stanley Park rekommenderas varmt, det tar bara en kvart och parken är en av de bästa i landet och lika stor som hela Vancouvers innerstad. Här hittar man fina sandstränder med bad, orörd skog, vandringsleder och Vancouver Aquarium med drygt 9000 djur. Från parken har man fin utsikt över downtown med småbåtshamnen och Canada Place i förgrunden.

I Vancouver har man alltid naturen inpå knutarna och det går alldeles utmärkt att åka på dagsutflykter härifrån. Ett litet tips; sträckan mellan Horseshoe Bay och Powell River är otroligt vacker och kan ta andan ur vem som helst. Dramatiska berg, vattenfall, skogar med den enorma Douglasgranen, vikar och stränder är några exempel på storslagna naturscenerier.

Ytterligare ett stycke norrut ligger Whistler/Blackcomb, i huvudsak känt som Nordamerikas största skidort. Sommartid kan man åka skidor på glaciärerna, vandra, rida, spela golf och tennis eller pröva på forsränning.

Vancouver Island

När man nu ändå befinner sig på västkusten, tycker jag inte att man skall missa ett besök på Vancouver Island. Här är ett paradis för dig som gillar friluftsliv och vacker natur. Man kan hyra kanoter, kajaker, mountain bikes, fånga öring och lax, klättra i berg, vandra…

Naturen är verkligen storslagen och omväxlande med många fiskrika sjöar, djupa skogar och vackra kustremsor. Ön delas av en bergskedja som gör att särskilt västkusten är klippig och nästan helt obebodd. På östkusten däremot bor de flesta av öns befolkning, jorden går att odla och klimatet är milt och behagligt.Runtom hela ön finns många härliga vandringsleder, goda fiskemöjligheter i såväl insjöarna som i havet, och för er som gillar golf, idealiska golfbanor.

Från många ställen runt ön anordnas båtutflykter för att se späckhuggare, gråvalar, sälar, sjölejon och tumlare. På dessa utflykter kan man också se annat djurliv såsom t ex vithövdade havsörnar. En sådan utflykt vill jag varmt rekommendera, personligen något av det mest spännande jag varit med om.

Hyr en bil och utforska denna spektakulära ö!

Victoria

British Columbias huvudstad Victoria, är en charmig kuststad som ligger på den sydöstligaste spetsen av Vancouver Island. Här är den brittiska särprägeln bevarad med en utsökt viktoriansk arkitektur, inte minst parlamentshuset. Andra sevärdheter är det enastående Royal British Museum, Butchard Gardens och Sealand.

Skärgården

Skärgården runt Vancouver Island är fantastisk, definitivt värd ett besök. Broken Group Islands är en ögrupp bestående av ett hundratal öar som tillhör Pacific Rim National Park. Vattnen runt öarna erbjuder förstklassig dykning; här finns gott om vrak på grunt vatten och djurlivet är rikt, bl a lever här en av världens största bläckfiskarter.På Meares Island växer orörd regnskog med jätteträd som är över 100 år och mäter över 19 meter i diameter, som man kan utforska via de fina vandringslederna. Hit kommer man med båten från Tofino, det tar en kvart. Från Tofino kan man också ganska billigt flyga till Hot Springs Cove där man kan bada i varma källor och samtidigt njuta av den fina utsikten över havet.

San Juan Islands tillhör Washington State och är alltså amerikanskt territorium. Ett eldorado för båtfolk med mängder av sund, vikar och holmar att kryssa mellan. För att som turist få uppleva denna vackra skärgård kan man ta färjan från Sidney, Vancouver Island till Anacortes på det amerikanska fastlandet. Man lägger till på San Juan Island, Orcas Island och Lopez Island som är de tre största öarna och vill man, kan man stanna till ett par dagar och utforska dem, varför inte på cykel?

Queen Charlotte Islands

Denna ögrupp bestående av 154 öar brukar kallas Kanadas Galapagosöar och ligger 80 km utanför kusten till BC, mittöver Prince Rupert. Eftersom öarna aldrig var täckta av is under istiden finns här en mycket rik flora och fauna. I de täta regnskogarna växer tusenåriga träd, de många vattenfallen ger en nästan trolsk atmosfär – naturen har fått förbli ren och oförstörd.Öarna har varit bebodda i över 10 000 år och är kända som Haida-indianernas hemland. Man kan nästan höra de forna trummorna och känna andens vakande ögon i de indianska byarna Skidegate, Port Clements eller Sandspit. Här är Haida-kulturen noggrant bevarad, samlingarna av indianska konsthantverk och totempålar är unika.

Okanagan Valley – centrala BC

Mittemellan Monashee Mountains och the Cascades, ligger Okanagan Valley som består av mängder av dalgångar, utgrävda av inlandsisen. Här hittar man ett grönt, frodigt landskap med många sjöar. Tack vare det soliga och varma klimatet och den bördiga jorden är dalen idealisk för frukt- och vinodling. Överallt ser man fruktträd, som aprikoser, persikor, päron och äpplen.

I dalen finns mer än 25 olika vingårdar. Vill man besöka dem, kan man köra utmed Okanagan Wine Route på slingrande vägar där man passerar små pittoreska byar, fruktodlingar och sjöar. Det går bra att stanna till på de olika gårdarna för att få en guidad tur och smaka på traktens viner. En alldeles speciell upplevelse är att åka luftballong över dalen, vackert vill jag lova, särskilt då fruktträden blommar i maj!

The Kootenays – sydöstra BC

Om du ute efter en avslappnad och äkta atmosfär, utan turister i varje hörn – då skall du välja the Kootenays. I skydd av de tre stora bergskedjorna Selkirks, Purcells och Monashees, ligger the Kootenay Country, omgivet av pittoreska dalgångar, glaciärsjöar, naturliga varma källor och små, mysiga städer. Man brukar beskriva the Kootenays som ett slags Shangri-la; här lever man sitt liv långt borta från resten av världen, hippies och andra människor med ett alternativt leverne månar om naturen och om varandra.

Runtom hela Kootenays blomstrar kulturen, många konstnärer och hantverkare lever här och man hittar små affärer och gallerier längs med vägarna. Nelson är en trevlig liten stad med många intressanta affärer och kaféer, konstgallerier och vänlig atmosfär. Inte långt från Nelson ligger den populära skidorten Red Mountain med utomordentlig skidåkning.Om du lockas av äventyr och friluftsliv, uppskattar du säkert Kokanee Glacier eller Valhalla Provincial Park. I Rossland finns många bra stigar lämpade för mountainbiking och att per kanot eller kajak ta sig utmed den slingrande Slocan River är en mäktig känsla av frihet.

Efter en lång dag ute i naturen, finns inget skönare än att koppla av i någon utav de många varma källorna. Det gör lokalbefolkningen, för varma källor finns det gott om. Man kan hitta egna, helt oförstörda ute i skogen eller välja någon med tillhörande bekvämligheter såsom omklädningsrum och duschar etc. Man känner sig som en ny människa efteråt!