Quebec

Storstadspuls eller friluftsliv ? I Quebec, Kanadas största provins behöver du inte välja.

Montreal – Kanadas mest spännande och vibrerande storstad. En fascinerande blandning av gammalt och nytt, stort och smått, Europa och Amerika i ett. Montreal är världens största fransktalande stad efter Paris. Och precis som ”storasyster” en metropol för den som älskar mode, design, krogliv och teater. För romantikern – Vieux Montréal (Gamla Montréal) med de trånga kullerstensgatorna och mysiga restaurangerna.

För den som älskar shopping – Underground city med kilometervis av butiker. För den sportintresserade – Forum, det var här National Hockey League, NHL, startade på 1920-talet och i Montreal är det hockey som gäller och inget annat.

För den konstintresserade – Musée des Beaux Arts, här finns bl a en särskild utställnig av eskimåkonst. Här finns mer än 5000 restauranger för den hungrige och massor med pubar, barer och dansställen för den som vill festa hela natten. Och vill du sedan se allt det här från ovan tar du dig upp på Mount Royal, en vulkan mitt i stan, numera en park med många fina promenadstigar, pick-nick områden och fullt med nyfikna ekorrar.

Från storstaden har man inte långt till naturen. Och det spelar faktiskt ingen roll vilken tid på året, den ÄR fantastisk !! Norr om Montreal breder ett böljande landskap ut sig, hundratals sjöar, floder, djupa skogar och höga berg. Här kan du paddla kanot, vandra, pröva på mountain-biking och här finns också östra Kanadas bästa skidåkning både utför och på längden. Mont Tremblant och Grey Rocks är de största skidorterna. Man kan också ge sig ut på ett spännande äventyr på snöskoter, det finns endagars- och flerdagarsturer.

I området söder om Montreal, Estrie (Quebecs trädgård), sprider lönnskogen ut sig och med hösten kommer färgerna ! Det finns inte många ställen i världen som är så vackra under hösten. Här har vi också världens största produktion av lönnsirap. Under våren tappas sirapen. Överallt på träden hänger små spänner, däri droppar saven, droppe för droppe, en nästan helt klar vätska. Därefter kokar man saven och den blir till sirap. Besök ett cabanes à sucre, där får du vara med om hela proceduren. Sedan bjuds det på mat där allt har mer eller mindre smak av lönnsirap. Ägg och bacon dränkt i lönnsirap kanske inte låter så lockande, men det är faktiskt jättegott !

Allra längst i öst ligger The Gaspé, en halvö med storslagen, orörd natur och ett rikt djurliv. På en av de yttersta uddarna ligger Forillon National Park. Det finns många vandringsleder, den finaste är den längs södra stranden till Cap Gaspé. Från de branta kalkstensklippor, en del upptill 200 meter höga, kan du se valarna passera. En vackrare solnedgång än den från Mont Saint Pierre kan du nog inte få.

Provinsens huvudstad; Quebec, är en vacker stad med ett magnifikt läge högst uppe på en klippa med den mäktiga floden, St Lawrence River, nedanför. Stadens kännetecken, Le Chateau Frontenac, ståtar högst upp på klippan. Detta hotell, tillsammans med Banff Springs hotel och Manoir Richelieu tillhör Kanadas vackraste hotell.

Att Quebec City räknas till en av världens mest romantiska städer råder ingen tvekan om. Det franska språket, de små restaurangerna, kaféer och konstnärerna som säljer sina verk längs de trånga gatorna gör att stan känns overklig med tanke på att man är i Nordamerika.

Till Quebec City kan man även åka på vintern. Det finns många fina skidorter runtom. Höjdpunkten är Winter Carnival i februari, efter karnevalerna i Rio och New Orleans är denna den största. Man trotsar kylan och går man ur huse. I tio dagar firar man Le Bonhomme (snögubben) med parader, tävlingar i kälkåkning, rullar i snön i bara bikini, biltävlingar på is, internationell snöskulpturtövling men framför allt med musik, sång och dans. Quebecs tjusning kommer att fastna i ditt minne länge, Je me souviens.