Ontario

Land of shining waters, i Ontario finns det mer än en halv miljon sjöar och mer än 60 000 kilometer kanotleder. Det störtsa ”vattendraget” och det mest kända är Niagara Fallen, bara en timmes bilväg från Toronto. När man åker till Niagara Fallen ska man inte glömma bort att The Niagara Peninsula har bland världens bästa vindruvsodlingar och det finns många vingårdar som är väl värda ett besök, isvinet rekommenderas.

Toronto – Ontarios största stad med cirka 3 miljoner invånare. En stor del av sin charm har staden att tacka sina immigranter för, hela världen möts i ett myller av olika kulturer, de olika stadsdelarna är som små ”hemländer” med bl a karaktäristisk mat, spännande restauranger och affärer. Toronto är en mycket ung stad och är inte rik på historiska platser, men det finns mycket att se och göra ändå.

The Beaches, för en lång strandpromenad eller roller-bladning. Här finns många mysiga kaféer och roliga affärer. Queen Street East, för second-hand och spännande alternativ shopping. Kensington Market, en färgglad marknad med mat från världens alla hörn och second-hand shopping. Yorkville, ett mer exklusivt område med trendiga butiker och eleganta restauranger.

På Yonge Street finns flera stora musikaffärer och Eaton Centre med 1000-tals affärer för den som inte vill handla utomhus. Överallt finns det barer, pubar och klubbar.

Kulturutbudet är stort. Här finns många konserter, filmer och teaterföreställningar att välja mellan. Ett tips är att titta i NOW magasin, en tidning som ges ut gratis.

Är man i Kanada så måste man ju gå på baseball och då lämpligen på Skydome, något av Torontos stolthet, en arena som har plats för 54 000 åskådare. Allas vår Mats Sundin kan du se spela på hockey arenan Air Canada Arena.

Från världens högsta fritt stående byggnad, CN Tower, har du den bästa utsikten över staden, över Ontario Lake och är det en klar dag kan man faktiskt se ända till Niagara Fallen. Ottawa, Kanadas huvudstad är en trevlig småstad med 300 000 invånare. Den ligger vackert där Ottawa River och Rideau Canal har sitt sammanflöde. Det mycket vackra parlamentet dominerar stadsbilden. Kommer man hit på vintern när Rideau Canal är isbelagt kan man ta en tur runt stan på skridskor, något som är unikt för just Ottawa. Vill du ut på ett vildare öventyr så ska du ge dig ut på Ottawa River och pröva en av världens häftigaste forsränning.

Är man i Ontario så måste man också ut och paddla kanot. 20 mil norr om Toronto ligger Algonquin Park, ett enormt stort vildmarksområde med hundratals sjöar och miltals med kanotleder. Vill man inte paddla finns det fantastiska vandringsleder och många vackert belägna campingplatser. Naturen och djuren är nära ! Hit kan man även åka på hösten, då lyser skogen i höstens alla färger.

Förutom Ontario Lake finns det flera stora vatten; Georgian Bay, Lake Huron och Lake Superior, och runtom finns det allt från långa sandströnder till branta klippor, och i Georgian Bay ligger en fantastisk skörgård med 30 000 öar och bl a Manitoulin Island, världens största ö i insjö.