Nunavut

Efter 30 års kamp har norra Kanadas ursprungsbefolkning, inuiterna, äntligen fått ett alldeles eget rike. Det är Northwest Territories som delats upp i två delar, varav den nordöstra halvan har blivit Nunavut, ett territorium lika stort som Västeuropa.

Territoriet är stort, kallt och isolerat med endast 27 000 invånare. Sannolikheten att springa på en isbjörn, en myskoxe, varg eller en valross är faktiskt större än att träffa på en människa…! Huvudstaden Iqaluit, (före detta Frobisher Bay), är en snabbt växande stad där de flesta av invånarna bor. Inuiternas kultur går tillbaka flera tusen år i tiden. För inte så länge sedan var de nomader, levde som jägare och fiskare och bodde i hus av packad snö eller spända djurhudar. Numera bor dock de flesta i riktiga, uppvärmda hus, men som så många andra minoritetsgrupper i Nordamerika hopar sig de sociala problemen. Fattigdom, droger och arbetslöshet är mer omfattande här än i resten av landet.

I och med det nya självstyret har dock hoppet återvänt till inuiterna, hoppet om att skapa sig en egen framtid. Där de själva får bestämma om viktiga frågor såsom utbildning, sjukvård, socialvård och boende. Man tror att turismen kommer att spela en viktig roll och hoppas på en ökning på 20% bara i år. Eftersom inuiterna alltid levt i harmoni med naturen, satsar de hårt på b l a ekoturism. Att åka till Nunavut som turist är ett säreget äventyr. Här är tundran vidsträckt och storslagen, bergen höga och fjordarna oändliga. Är du ute efter nöjesparker, lyxhotell och simulerade sevärdheter, glöm Nunavut. Hit åker man om man om man vill uppleva en äkta, genuin miljö, urgamla traditioner, spektakulär natur och hisnande äventyr.

Turistsäsongen varar från april till oktober. Aktiviteterna är många; paddla kajak genom virvlande forsar, åk hundspann ut på isflaken, följ med den vänliga lokalbefolkningen och jaga grizzlies eller valross, fiska röding, tälta på tundran och bara njut av den rogivande tystnaden.När det gäller restauranger och mat, är utbudet på s k ”country food” stort. Detta är den lokala benämningen på alla djur som inte föds upp av människor. Spännande exempel är maktaaq, (valfett), arktisk röding, grönländska räkor eller karibu.

För dig som vill uppleva något utöver det vanliga är en sak säker; denna vår sista stora vildmark är väl värd ett besök!