Prince Edward Island

  • ”Good things come in small packages”, PEI, som provinsen också kallas är Kanadas minsta provins. Det är en skön grön ö belägen norr om Nova Scotia, i Saint Lawrenceviken med fantastiska stränder, sanddyner och röda sandstensklippor.

Ön är sedan 1997 förbunden med fastlandet genom den 13 kilometer långa Confederation Bridge.

En majoritet av de 140 000 invånarna bor på landsbygden. 46% av invånarna bor i städer och tätorter. Terrängen är låglänt och ön består till hälften av odlad åkermark. Här odlas massor av potatis!

Tack vare de varma havströmmarna har provinsen ett mildare klimat än större delen av Kanada. Juli och augusti är dock den bästa tiden för sol och bad. Charlotte är provinsens huvudstad och det var här år 1864 som de första förhandlingarna för ett enat Kanada hölls.

Mest känd på ön är Anna på Grönkulla. Huset som inspirerat Lucy Montgomerys berättelser om Anna finns i Cavendish och är väl värt ett besök. Med bil kan du hinna med att se hela ön på en dag. Annars är de slingrande vägarna längs kusten som gjorda för cyklister, och då inte att förglömma att högsta toppen på ön är endast 142 meter.

Något vilt nattliv har PEI inte att erbjuda, hit åker man för att lata sig på stranden, och avsluta dagen med en lobster supper, en hummerbuffé som ofta serveras i en av kyrkorna. Det bästa av allt är att man får äta så mycket man orkar!!