Cervinia, Italien

Cervinia, Valtournenche och Zermatt  – tre dalar och två länder med  fantastisk skidåkning, breda långa pister och enastående pudersnö. Tillsammans bildar dessa byar ett enormt och unikt skidområde som du enkelt kan röra dig runt i med hjälp av ett sammankopplande liftsystem.

Vi rekommenderar att man bor i den mysiga byn Valtournenche som ligger cirka en halvmil söder om Cervinia. En charmig liten alpby som ingjuter omedelbar sinnesro. Eftersom Valtournenche inte ligger lika högt som Cervinia är det inte lika stor risk att bli insnöad eller att vägen stängs ner på grund av för mycket snö. Många upplever även att väderförhållandena är bättre just här än i de kringliggande områdena, mycket tack vare att det blåser lite mindre samt att du får en bättre sikt.

Det tar ett par minuter med bil från centrum av byn till liftssystemet och många hotell erbjuder gratis transfer. Med liftsystemet tar man sig till Cervinia, som är en av Europas högsta skidanläggningar med kallt och snösäkert klimat. Här sträcker sig skidåkningen upp till hela 3 883 möh och merparten av backarna ligger på de soliga sydsluttningarna.

Cervinia ligger vid foten av det 4 478 meter höga Matterhorn som ligger på gränsen mellan Italien och Schweiz. Det kräver en utökning av liftkortet om man vill åka skidor i båda länderna men med Zermatt indraget så blir det 360 kilometer pist att njuta av. Det finns mer av de röda och svarta pisterna på Zermattsidan – och så är det alltid lite roligt att korsa en gräns på skidor. Tar du dig upp till den högsta punkten kan du åka pist hela vägen ner till dalen, denna sträcka är ungefär 20 kilometer lång, en höjdskillnad på 2 359 meter i ett svep.

Cervinia och Valtournenche anses ha något ”snällare” och mer familjevänliga backar, fast är det massor av nysnö är det kanske inte de brantaste backarna man söker. Både Valtournenche och Cervinia har lättåtkomlig offpist.

Afterskin i Italien är präglad av att vara trevlig och avslappnad, varken Cervinia eller Valtournenche är något undantag. Många små restauranger och barer med god mat och dryck.

Kontakta oss

så räknar vi på ett prisförslag beroende på antal dagar och på hur många ni är som delar ett rum/lägenhet. Du bestämmer själv resans längd. 

Photo credit: Enrico Romanzi, Niccolo Venturin